onsdag 25 mars 2020

Corona viruset känner inga nationsgränser

Bildresultat för stefan löfven

I Bohuslänningen har Sofia Nerbrand skrivit en mycket klok och läsvärd ledare som handlar om Corona epidemin, dess påverkan på EU och Europa i stort. Hennes artikel är publicerad under rubrik: ”I Coronatider krävs mer av Europeiskt samarbete.” Denna artikel har en form av underrubrik som lyder: ”EU-flaggan borde hänga i sidan av den svenska när statsministern talar till det svenska folket (precis som när Macron höll ett motsvarade tal till den franska nationen eller som den alltid gör i Region Skånes sessionssal)”. 

Macron announces 15-day lockdown in French 'war' on coronavirus

Foto från Macrons Corona tal.

Och detta har Nerbrand helt rätt i. Nationen Sverige och vi européer har rätt att kräva mer och inte mindre av samarbete över nationsgränserna.


Nerbrand avslutar sin artikel med följande slutsats:

Tilltron till demokrati, öppenhet, vetenskap, frihandel och marknadsekonomi måste återupprättas. Annars riskerar mänskligheten att kastas tillbaka till sitt historiska normaltillstånd med sjukdom, väpnade konflikter och fattigdom. På kort sikt är det därför avgörande att EU-samarbetet värnas och vårdas, även av Sverige. EU-flaggan borde hänga vid sidan av den svenska när statsministern talar till folket. Bekämpandet av Corona smittan skulle dessutom vinna på samordning i Europa. Viruset känner inga nationsgränser.

Bildresultat för covid 19

Jag har i ett tidigare inlägg på denna blogg kommenterat den självdestruktiva mentalitet som har präglat Sveriges agerande sedan vi blev medlemmar i EU. Och hur denna oreflekterade nationella egoism gör att vi inte riktigt blir tagna på allvar av andra medlemsländer i Bryssel eller i Strasbourg.


Bildresultat för Lesbos

Flyktingar som kommer ifrån Turkiet och stiger i land på den 
grekiska ön Lesbos.

Dessutom instämmer jag i Nerbrands uppfattning att Sveriges och övriga medlemsländers Corona svek av Italien är upprörande. Detta är vårt andra betydelsefulla svek av Rom, i en för den italienska nationen avgörande fråga, trots att Rom skickade flygplan för att hjälpa till att besegra de svåra skogsbränderna 2018, ett svek som har med den europeiska flyktingkrisen att göra. Där Sverige först försökte stoppa införandet av den europeiska gränsskydds myndigheten Frontex (som vår regering glädjande nog misslyckats med) och som sedan följs upp av ett korståg för att vi och övriga EU inte skulle hörsamma rop på hjälp från Italien och Grekland som flera år tidigare än vi fick stora flyktingströmmar från Nordafrika, Mellanöstern och Asien. Bortsett från omoralen i allt detta så är denna strategi kortsynt och oklok även för vårt nationella särintresse. Som tack för utebliven hjälp. Kommer nog Italien, nästa gång det brinner okontrollerat i våra skogar, inte skicka något av sina brandplan (som vi helt saknar) till Sverige för att vattenbomba våra brandhärdar.   

Bildresultat för Frontex

Armbindel på en av Frontex gränsbevakare i yttre tjänst.

Foto överst:
Från Stefan Lövens Corona tal.

                                                                                                                                    
Etiketter: 
Europa, EU, Europapolitik Corona, Covid-19, Sofia Nerbrand, Italien, Skogsbränder, Migration, Flyktingskris, Stefan Löven, Statsministertalet, Coronatalet, Grekland, Frontex, Bryssel, Strasbourg, Nordafrika, Mellanöstern, Asien, EU-flaggan, Demokrati, Marknadsekonomi, Frihandel, Skogsbränder, Brandflygplan, 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar