fredag 20 mars 2020

I Corona hysterins Sverige




Johan Giesecke svarar här i TV 4 sakligt på tittarnas frågor om Corona. I den hysteri som lamslagit Sverige och flertal andra nationer världen över är Giesecke ett ljus i mörkret. Med fakta och ett lugn som imponerar har han uppträtt i media. Giesecke har bland annat vänt sig emot den klåfingrighet och den panik som har kännetecknat många av de åtgärder som politiker har tagit beslut om. Han har i detta sammanhang vågat ifrågasätta om det är rimligt att ta beslut om t.ex. skolstängning utan att veta om denna åtgärd kommer att ha effekt för smittspridningen. Beslut och åtgärder måste enligt Gisecke ha stöd i beprövad vetenskap och i medicinsk evidens (erfarenhet). Och det har han helt rätt i. 

Bildresultat för Skolstängning

Ett tomt klassrum en symbol för effekten av 
skolstängning.

Giesecke har också kritiserat den kvasireligiösa domedagsstämning som inger skräck i så många. Personligen tror jag att moderna sekulära apokalypser som t.ex. klimatångest och migrationspanik lätt kan övergå i ett förakt för vetenskap och politik samt stimulera till egen producerade verklighetsförklaringar. Vi vet faktiskt vilka åtgärder som verkligen har generell effekt för att stoppa spridning av influensa. Det gäller att allmänt vara eftertänksam, använda sunt förnuft (främst emot äldre och andra infektionskänsliga personer) visa stor hänsyn mot varandra överlag samt att ha en god personlig hygien. Av störst betydelse är något så enkelt som att tvätta sina händer ofta t.ex. varje gång man har varit utomhus och kommer hem och att tvätta dom extra noga. 

Bildresultat för skolstrejk för klimatet

En annan sak som Giesecke (liksom Peratt som nämns längre ner i detta inlägg) har vänt sig emot är att många personer i media och på sociala medier tolkar utebliva svar från medicin och vetenskap konspiratoriskt. Det finns absolut inga belägg för att svenska politiker, våra myndigheter eller universitet medvetet mörkar eller inte vågar föra fram sanningen för "folket". Frånvaro av svar har sin grund i att man ännu inte forskat om saken eller undersökt området tillräckligt för att kunna uttala sig säkert.   

Bildresultat för corna virus sverige

Folkhälsomyndigheten är en myndighet som har 
kommit i fokus på grund av Corona.

Vi bör noga lyssna på denna kloka man. För han vet vad talar om. För denna 70-årige epidemiolog har ett gott internationellt renommé. Han har varit forskningschef på Europeiska Smittskyddsmyndigheten ECDC och rådgivare på Världshälsoorganisationen WHO. Mellan 1995-2005 var Giesecke svensk Statsepidemiolog. Han är professor emeritus vid Karolinska Institutet i medicinsk epidemiologi och biostatistik.  

Bildresultat för europeiska smittskyddsmyndigheten ecdc

Europeiska Smittskyddsmyndighetens logga och 
flagga.

Giesecke disputerade 1979 på en avhandling inom molekylärmedicin. Hans faktabok: ”Modern infectious disease emidemiology” från 1994  utkom 2017 i en ny tredje utgåva. 


Vanliga influensa drabbar globalt mellan 100 och 200 miljoner (Corona officiellt dagens datum 20200317 antal fall 180 000). Vanlig influensa kräver kritisk vård för 3-5 miljoner (Corona knappt 6000). Vanlig influensa leder till mellan 300-650 tusen dödsfall (Corona knappt 7000). Vanlig influensa kan leda till att särskilt utsatta och sjukhus sätts i karantän. Corona har fått många länder över hela jorden att gå i karantän. I Europa har ”husarrest” och förhindrande av rörelsefrihet, lågt räknat, drabbat 150 miljoner friska invånare av en befolkningsmängd på 741 miljoner människor.  En förväntad exponentiell ökning av smittade och döda påverkar statistiken. Samtidigt redovisas snabbt tillfrisknande av över 90% smittade.

Detta diagram med text är hämtad ur Peratts artikel 
som jag länkar till längre ner i detta inlägg.

I Humanism & Kunskap har Börje Peratt, som bl.a. har en bakgrund i dåvarande myndigheten: Överstyrelsen för Civil Beredskap, nuvarande Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB), publicerat en intressant analys om Corona hysterin och de vetenskapliga fakta som finns om Corona och annan liknande influensasmitta. Peratts sammanställning om Corona är publicerad under rubrik: "Coronaviruset – hur lämpliga är åtgärderna? – vetenskaplig studie".


Bildresultat för apokalyps
"Döden" en av gestalterna i Ingemar Bergmans 
apokalyptiska film från 1957 Det sjunde inseglet.

Corona, Coronahysterin, Influensa, Influensasmitta, Coronavirus, Coronasmitta, Covid-19, Epidemiologi, Johan Geisecke, Karolinska Institutet, TV-4, Humanism & Vetenskap, Börje Peratt, MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, Överstyrelsen för Civil Beredskap, WHO, Europeiska Smittskyddsmyndigheten, Greta Thunberg, Klimatångest, Infektion, Infektionskänslighet, Skolstrejk för klimatet, Apokalyps,     


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar