tisdag 17 mars 2020

Den siste turisten i Europa



Bildresultat för kungsgatan 1945

”Den siste turisten i Europa” känns väldigt aktuell just nu i ett Corona drabbat Sverige och Europa. Denna visa framfördes först av den danska skådespelaren och kabaréartisten Lulu Zigler (1903-1973). Zigler som under den nazityska okupationen flydde över Öresund till Sverige 1942 när hon fick veta att Gestapo eftersökte henne. 

Bildresultat för lulu ziegler

Lulu Zigler

Zigler var aktiv inom svenskt nöjesliv under 1940-, 50- och 60-talen. Akademiledamoten och poeten Lars Forssell (1928-2007) som Zigler ofta samarbetade med har skrivit den svenska texten. Karl Gerhard  (1891- 1964) var en annan känd svensk som Zigler gärna arbetade med. Denna nyinspelning av hennes paradnummer är magnifik. Denna visa framförs av en för mig ny bekantskap Mattias Enn. Hans framträdande illustreras på ett intressant sätt.

Bildresultat för mattias enn

Mattias Enn




Jag har tacksam för en vän som i dag tipsade mig om detta klipp på Youtube och fick mig att lyssna på denna text som har en hel del att säga oss om Europa i dag. Denna text känns alltför aktuell just nu.

Bildresultat för kungsgatan 1945      

Svenska löpsedlar i maj 1945.

Nu undrar vi när det åter ska bli möjligt att resa ut till vårt älskade Europa och få besöka London, Paris, Aten, Bryssel, Amsterdam?

Bildresultat för akropolis

Akropolis klippan i Aten.

Foto överst
Från firande av krigsslutet, Kungsgatan, Stockholm 1945. 

Adress till denna blogg:
www.skanepug.blogspot.com  

Etiketter:
Corona, Corona virus, Covid-19, Europa, Danmark, Sverige, Andra världskriget, Lulu Zigler, Lars Forssell, Mathias Enn, Karl Gerhard, 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar