lördag 6 februari 2021

Navalnyj och Kalsongförgiftaren



"Och hur han än skulle försöka framställa sig som en stor geopolitiker och världsledare så hyser han framför allt agg mig därför att det är som förgiftare han nu kommer att gå till historien. Ni vet, en gång fanns Alexander Befriaren och Jaroslav den Vise, och nu kommer vi att ha Vladimir Kalsongförgiftaren. Det är exakt så han kommer att gå till historien. "

Med stor moraliskt pondus framför Aleksej Navalnyj ett tal till ett försvar, inte första hand för mig själv, utan för mänskliga värden som sanning, rättvisa, mänskliga rättigheter och mot oacceptabla företeelser som politiskt styrda domstolor, politiskt fabricerade åtal, korruption och maktfullkomlighet hos politiska ledare, som Vladimir Putin själv. Han är också tydlig i sin kritik av korruption av statstjänstemän inom rättsväsende, polis och säkerhetsorgan. Om detta talade Navalnyj väl när han dömdes till fängelse i en domstol i Moskva den 2 februari. 

En elak karikatyr över att Navalnyjs kalsonger gör Putin löjlig. 


Att diplomater från bland annat Sverige, Finland, de baltiska staterna plus några andra nationer inom EU följde rättegången på plats har lett till sura ryska motreaktioner. Med detta ger avtalet om fred och säkerhet i Europa, det så kallade OSSE-avtalet, Sverige och andra nationer i Europa rätt till. Det är värt att notera att Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) är under detta år är organisationens ordförande. Samtliga nationer som hade personal på plats har bestraffats av Kreml genom att få diplomater utvisade.

OSSE:s logotyp o flagga.
OSCE är avtalets- och organisationens franska förkortning.
OSSE används på engelska och svenska. 


Kalle Kniivlä har en intressant blogg, Glasnost, där han främst skriver om Ryssland. Där har han översatt det tal som Navalnyj höll i domstolen och som finns utlagd på sociala medier. Förmodligen är denna inspelning från domstolen gjord i helighet.






Tre saker slår när man lyssnar till Navalnyj och läser hans tal i översättning.

1. Åtalet mot honom är så absurt att man nästan kan tro att det är hämtat ur en roman av Franz Kafka eller förekommer i parodi på rättvisa av det klassiska engelska humorgänget Monty Python. Navalnyj står åtalad för att ha överträtt bestämmelser i en villkorlig dom från 2017 som han blev påförd som ett extra tilläggsstraff på en dom från 2014, på 3,5 år fängelse (samma strafflängd som nu fick) för ett åtal som han senare helt har friats ifrån, genom beslut i Europadomstolen. Ett domslut som Ryssland officiellt har godkänt och betalat ut skadestånd till honom för. 

Domare vid Europadomstolen i Strassburg, förkunnar dom. 


Trots detta togs aldrig de inskärningar som han hade dömts till 2017 bort efter att ha släpps fri från fängelset. Utan tvärtom hans villkorliga straff med dess prövotid förlängdes ytterligare strax innan den första perioden hade löpt ut. Detta innebar att Navalnyj, precis som hans bror, regelbundet, varje vecka, skulle visa upp sig hos polisen. Och få deras stämplar på ett dokument som han sedan skall lämna in till en lokal domstol. Allt detta på grund av en dom för ett brott som han redan har blivit frikänd för. Tala om ett Moment 22 situation. Men detta är ett arv från kommunismen. Humo sovjeticum (Sovjetmänniskan) lever än. För Putin regimen är det viktigt att nutida ryssar liksom medborgare i det dåvarande sovjet samhället har klart för sig vem det är som bestämmer. Och att man vet att du är skyldig om och så länge myndigheterna vill att du skall vara det. Oberoende om detta rent faktiskt är sant eller inte, eller om din skuld kan anses vara bevisad utan allt rimligt tvivel eller ej. Arvet från Stalinismen lever ännu kvar i det moderna post sovjetiska samhället.

En illustration av det sovjetiska arvet.
Tomma butikshyllor i Moskva från
början av 1970-talet.



2. Förutom att rättsprocessen mot honom är absurd i sig så är den senaste domen mot honom ännu märkligare. Domstolen gör klart att Navalanyj tidigare villkorliga dom nu skall förvandlas till fängelse på grund av att han inte har infunnit sig hos polisen och skickat in dokument med polisens stämplar på till sin lokala domstol. Det faktum att han länge svävade mellan liv och död på grund av att ha förgiftas när han gick ombord på ett inrikesflyg från Tomsk i Sibirien som skulle flyga till Moskva. En förgiftning som drabbade honom efter att han har fått det militära nervgiftet Novitjok på sina kläder. Och som medförde att han intensiv vårdas utomlands i Tyskland. Men detta anser inte domstolen utgör en förmildrande omständighet. Och därför avvisar man helt att detta ursäktar att Navalnyj har brutit mot de villkor som åläggas honom i hans villkorliga dom. Samma gift som två andra ryska agenter från den militära underrättelsetjänsten GRU använde mot den ryska avhopparen Sergej Skripal och hans dotter Julia i engelska Salisbury för två år sedan. Har skrivit om detta. Se länk längre ner i detta inlägg. I väst bör vi notera att ett led av en alltmer pågående återstalinisering, som förgiftningen av Navalnyj och likvideringen av flera andra, är exempel på, är att KGB:s gamla kommando för avrättning av oppositionella, avhoppare och för Kreml besvärliga personer SMRSH (död åt spionerna) tycks har återinförts inom nutida KGB, FSB. Och att denna enhet är precis som sin sovjetiska föregångare är verksam både inrikes som utrikes. Och att en motsvarade verksamhet finns inom GRU.  

Foto på de två GRU agenter från en övervakningskamera
i brittiska Salisbury. Utifrån öppna ryska källor var det möjligt
att fastställa deras namn och militära grad.



Tack vare en kraftfull internationell press på Kreml och ett modigt ingripande av planets piloter och skickliga läkare överlevde han detta mordförsök. Detta trots svåra smärtor och att han senare hamnade i koma. Navalnyj flögs efter några dagar till Berlin där han fick fortsatt specialistvård. Hans kläder, som hans hustru i ett obevakat ögonblick, lyckades roffa åt sig på det ryska sjukhus i Omsk där Navalnyj hade förts till i ambulans efter att piloterna hade nödlandat på stadens lokala flygplats, trots landningsförbud och att de blivit beordrade att flyga vidare till Moskva. Att piloterna trots order från nationella myndigheter beordrade att en läkarförsedd ambulans skulle möta upp direkt efter landning. Bidrog nog till att hans liv kunde räddas. Man undrar nu vilka repressalier som de har blivit utsatta för på grund av sitt moraliska hjältemod? Någon som vet? Frågan fick för några få dagar sedan ökad aktualitet sedan den läkare som räddade hans liv på akuten hittades död under oklara omständigheter. Navalnyjs kläder blev senare undersöka av svenska och tyska experter som hittade rester av gift på hans kläder bl.a. i hans kalsonger. Vilket i sin tur förmodas beror på att Navalnyj gick på toaletten strax innan han steg ombord på planet. Troligen placerades Novitjok på hans kläder när Navalnyj fikade i flygplatsens kafeteria. Tre agenter från den politiska säkerhetstjänsten FSB, f.d. KGB, har utpekas som troliga gärningsmän efter att filmer från privatpersoner har lagts ut på sociala medier och att film från flygplatsens övervakningskameror har smugglats ut till väst. Vladimir Putin själv har offentligt erkänt att Navalnyj stod under särskild övervakning av FSB på grund av hans "antistatliga aktiviteter".

Navalnyj med Putin och en av de tre FSB agenter
som troligen försökte giftmörda honom.
En person som Navalnyj senare lyckades identifiera 
och lokalisera. Navalnyj ringde själv upp denna 
agent från Tyskland och ställde honom till svars.



3. Det är märkligt att trots denna Drefys likande skådeprocess ännu finns många inom den svenska vänstern som helt eller delvis försvarar Putin och hans regim. Traditionen av underdånighet mot Moskva sitter djupt hos många från socialdemokratins vänsterflygel och inom den svenska västerns övriga två partier: Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Det är t.ex. få radikala vänstersossar som har talat klarspråk och tagit en tydlig ställning för Navalnyj i offentligheten. Och satt sig in i processen mot honom. Anders Lindberg, ledarskribent på Aftonbladet, som jag ofta finner anledning att kritisera, är en av få. Från regering och (S) har annars mest lama aja baja kommentarer förts fram. Väntar ännu på hur Sverige, OSSE och EU skall regera på de ryska utvisningarna. Förutom ett svar i form av att ryska diplomater nu förklaras icke önskvärda runt om i flera olika europeiska huvudstäder. Är nog inga kraftfulla motåtgärder att vänta som t.ex. att stoppa den ryska naturgasledningen i Östersjön. 

Utläggning av den ryska gasledningen Nord Stream 2


Kanske utökas de symboliska sanktionerna något. Här har Navalnyj rätt. Det är endast kraftfulla sanktioner mot oligarker och andra personer i Kremls maktkrets som kan få Putin på fall. Genom tvinga fram att dessa skurkar drar undan sitt stöd för honom. När deras egna ihop roffade miljarder uppleves vara hotade. Att avslöja Putins djupa relation med dessa super skurkar för den ryska allmänheten. Låg bakom den film om Putins karriär och hans palats i Sotji som Navalnyj och kretsen runt honom har lagt ut på sociala medier. Denna film var producerad innan Navalnyj återvände till Ryssland. Och lanserades efter att han hade blivit bortförd av polis. Vilket var noga planerat i förväg. Och utgör ett statement om att jag är inte rädd för dig, Putin. Vi måste inse att regimen i Kreml är ond och att den utgör ett hot mot vår demokrati. Nato medlemskap nu och starta upp en kraftig militär upprustning genast tack. 

Affisch från 2019 års film om Alfred Drefys.


Historien om Alfred Drefys är väl värd att lägga på minnet. Drefys en officer som omkring förra sekelskiftet var på väg upp i sin karriär mot höga befattningar men som på grund av sin judiska börd blev offentligt förnedrad, oskyldigt anklagad och dömd för högförräderi till livstids straffarbete. Han satt flera år förvisad på en straffkoloni i franska Guyana. Hans öde upprörde flera av hans kollegor. Som trots hot om repressalier fick den då välkände författaren och journalisten Emile Zola att börja utreda hans öde. Hans mycket berömda artikel från 1898 med rubrik J´accouse (jag anklagar) ledde till att Drefys blev frikänd och återupprättad. 

Ett foto från filmen om Drefys.


Under första världskriget tjänstgjorde han som överste i artilleriet. Men var både fysiskt och mentalt delvis en bruten man efter sina år i straffkolonin. Och fick hemförlovas innan kriget tog slut 1918. Zola lyckade bevisa förutom förekomst av fabricerade bevis att vittnen medvetet ljugit under rättegången. Men fram för allt lyckades Zola visa att hela processen mot Drefys var en medveten plan för att skyla över en skandal. Ett pinsamt avslöjande om att det hade funnits en fransk officer som spionerade för Tyskland inom den franska generalstabens innersta kretsar. Vars namn senare blev offentlig. Han åtalades aldrig och tog några år senare sitt liv i London där han levde i misär efter att ha avskedats med hedersomnämnande från armén innan Drefys åtalades. Trots att några högre officerare hade kunskap om hans skuld. Det märks att Navalnyj har Zola och Drefys i sina tankar när han argumenterar för sin sak i domstolen. En annan sak som Navalnyj och Drefys har gemensamt är att båda utsätts för förföljelse på grund av sin judiska bakgrund. Antisemitismen är stark i Putins Ryssland. Denna rasism får ett aktivet stöd från Kreml och är en medveten strategi i deras strävan att säkra regimens överlevnad.

Ett foto av Putins palats i Sotji.
Tagit med hjälp av en drönare.


Foto överst:
Från en demonstration med Navalnyj i Moskva mot korruptionen i det ryska samhället.

Läs mer:
Mitt förra inlägg om Navalnyj skrev jag efter att förgiftningen av honom blev känd. KGB:s giftmördare slår till igen. Detta inlägg skrevs medan han vårdades i Berlin.


I ett tidigare inlägg. "Stå upp mot Putins gansterstat." Kommenteras den unika utvecklingen i Ryssland där oligarker och KGB tog över staten, plundrade den på dess tillgångar och använde dessa enorma summor till att berika en ganska liten maktelit runt Putin. Och att denna krets skaffade sig makt inrikes och såväl som utrikes genom korruption och andra ljusskygga affärer. Mitt inlägg skrev jag utifrån Olof Ehrenkronas recension av Cathrine Beltons uppmärksammade bok Putins Pepole. Enligt Belton har Putin och den korrumperade kretsen runt honom medvetet använt sina ekonomiska tillgångar till att köpa sig inflytande i väst. Belton nämner folkomröstningen om Brexit och Trumps valkampanj som exempel. Likande misstankar har framförts bl.a. anseende oljegasledningen i Östersjön, Nord Stream, och inför beslutet om att få vinter OS i Sojti.


     
Har kommenterat giftattentatet mot Sergej och Julia Skipal i brittiska Salisbury.




Etiketter:
Vladimir Putin, Ryssland, Aleksej Navalnyj, FSB, KGB, GRU, Novitjok, Alfred Drefys, Emile Zola, Jag anklagar, Antisemitism, Tomsk, Moskva, Korruption, Oberoende rättsväsen, Mänskliga rättigheter, Salisbury, Sergej Skripal, Jula Skripal,  Nord Stream, Kreml, EU, Nato, OSSE, Avtalet om fred och säkerhet i Europa, OSSE-avlet, Ann Linde, Finland, Baltikum, Estland, Lettland, Litauen, Tyskland, Anders Lindberg, Aftonbladet, Kalle Kniivilä, Glasnost, Frans Kafka, Monty Python, Putins palats, Sotji, Berlin, Moskva, Omsk, Tomsk,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar