onsdag 3 februari 2021

När G(J)öken gal tidigt om våren

 



Adam Cwejman har skrivit en intressant analys i Göteborgs Posten om Socialdemokraternas (S) taktik att skrämma sig kvar vid makten till varje pris. Cwejman har rätt. (S) och Stefan Löfven uppfattar att sitt maktprojekt Januari överenskommelsen (Jöken) med dess övergripande syfte att få sitta kvar i Rosenbad nu är i allvarlig fara. På grund av att Liberalerna (L) har hotat att lämna samarbetet då (S) har gjort upp med Miljöpartiet bakom ryggen på samarbetspartierna (L) och Centern (C). Inom migrationspolitiken för att hålla sin regeringspartner Miljöpartiet på gott humör. (Har kommenterat detta på min blogg i januari se länk i slutet av detta inlägg). En insikt om att (L) faktiskt kan göra allvar av sitt hot har utlyst en panik på det socialdemokratiska partihögkvarteret på Sveavägen och inom deras grupp i riksdagen. Cwejmans artikel är publicerad under rubrik: ” När bara rädslan återstår för socialdemokraterna.”


Här kan du läsa Cwejmans ledare i GP


1980-talets variant på när (S) lanserar ett nytt högerspöke.

Enligt den berömda karikatyr tecknaren Jeanders.


Cwejman har rätt i sin uppfattning om att denna panik hos (S) och den svenska vänstern i stort har flera orsaker. Cwejman har helt rätt i sin analys om att en faktor bakom denna känsla inom (S) är att man vet med sig att partiet i dag saknar lösningar på flera samhällsproblem som väljarna uppfattar som viktiga. Därför kan (S) inte heller kan förmedla ut något trovärdigt budskap att man kan bidra till att dessa ting blir lösta. I sin artikel ger Cwejman flera exempel. Misstagen i hanteringen av av Coronapandemin, åtgärda bristerna i vår krigsberedskap, en snabbt ökande arbetslöshet, turist- och besöksnäringarnas akuta problem, ett växande utanförskap i våra förorter med gängvåld och dödsskjutningar som i allt oftare drabbar helt oskyldiga eller att hantera skenade elpriser på grund av kärnkraftens avveckling.


En allt vanligare syn i dagens Sverige.


Dessa ämnen vill (S) få bort från den politiska debattens centrum och avlägsna från nästa valrörelse. Man vill nu skrämma (L) till att inte våga lämna Jöken med att föra fram fascismen inom Sverigedemokraterna (SD). Dessutom genom att ta till påståenden om att det finns ett "abortspöke" inom Kristdemokraterna (KD) och Moderaterna (M).


Foto av Stefan Löven (S) med en dags aktuell bakgrund.


En annan orsak är att (S) inte uppfattar sig själv som ett parti bland andra. I sin självbild uppfattar många socialdemokrater sig själva och sitt parti att har fått en särskild roll av historien, eller ödet, att leda den svenska nationen. En roll som är övertygad om att bara (S) kan sköta och skall ha. Varje gång man tvingats tidvis låna ut makten till andra ses detta som ett kollektivt misstag, ett svek av det kontrakt man upplever sig ha ingått med nationen och med folket. Att detta metafysiska och kvasireligiösa ideal fortfarande är starkt hos svenska socialdemokrater är märkligt och skiljer ut partiet från sina nordiska systerpartier. Där dessa tankar försvann redan under 1950-talet. Just den maktarrogans som nu och tidvis vid andra tillfällen blir extra tydlig i det socialdemokratiska partiets agerande. Har sin främsta grund i denna självuppblåsta självbild. 

Ett försök att illustrera (S) pompösa självbild.


En annan faktor som jag tror är viktigt i detta sammanhang. Är att (S) partistrateger på Sveavägen och i Rosenbad vet med sig att om (M) och (KD) bildar en regering med eller utan (L) genom ett stöd från (SD). Så kan denna regering få ett stort övertag i riksdagen och genom detta få möjligheter att lyckas framgångsrikt förverkliga sin politik. En agenda som inom flera centrala samhällsområden radikalt skiljer sig från (S) politik. Och att detta i sin tur kan leda till en utveckling i Sverige, precis som har inträffat i flertalet andra västeuropeiska nationer, där (S) inte längre uppfattas av väljarna som det naturliga regeringspartiet. En utveckling som bl.a. kan föra med sig ännu fler arbetarväljare lämnar (S) och går till (SD). Och att detta i sin tur göra att (S) kan få vara i opposition under flera mandatperioder i följd. Vilket har inträffat t.ex. i både Danmark och Norge.


Ett kristecken av många. 
Det blir allt färre deltagare i (S) första maj tåg. 


En utveckling som också innebär att (S) inte längre kan styra den offentliga tanken genom att kunna ge statliga poster som generaldirektörer, ambassadörer och chefer för statliga bolag som t.ex. Sveriges Radio (SR) eller Sveriges Television (SVT) till socialdemokrater eller till personer med olika väster ideal. Att få behålla denna möjlighet var nog en viktig anledning för (S) att ingå Jöken med (C) och (L). Och naturligtvis för att detta också gav en möjlighet till att spränga det borgerliga blocket. Det är uppenbart att (S) anser att få behålla denna utnämningsmakt är en viktig strategisk tillgång i sin strävan att fortsatt kunna ha ett dominerande inflytande i det svenska samhället. 

Ett exempel på en icke lyckad (S) byråkrat.
Dan Eliasson f.d. Generaldirektör på MSB.


Det mest allvarliga i detta är inte att Sverige kanske inte får en ny regering som vi just nu behöver. Vilket är illa nog. Utan också att (S) faktiskt kan lyckas med sin skrämseltaktik. Vilket man har lyckats med förr. Vi som är äldre minns när Olof Palme i slutskedet av en valrörelse under 1980-talet förde fram hot om att en moderat ledd regering med Ulf Adelsohn som ny statsminister skulle slakta välfärden och ta fotbollsplanerna ifrån barnen. Mer allvarligt är att detta maktarrogansens språk kan leda till en ökad misstro för politiken och minska förtroendet för våra demokratiska institutioner i stort. Vilket gråsossen Widar Andersson tar upp i en ledare i sin tidning Folket. Andersson har rätt. Det måste finnas några moraliska gränser för vad ett parti och en regering kan få tillåta sig att påstå om sin opposition för att få behålla makten. 

Här kan du läsa Anderssons ledare i Folket


Pojkar på en fotbollsplan.


Sedan kan det vara av intresse att lägga märkte till att Adam Cwejman som själv är både jude och liberal avvisar bestämt det nazist- och fascist kort som (S) nu spelar ut. I detta sammanhang vara på sin plats att påpeka att (S) i så fall kastar sten i glashus. (S) har i årtionden har kunnat regera med hjälp av ett parti som tillskillnad emot andra vänstersocialistiska partier i norra Västeuropa har en obruten direkt tradition från en sovjetstyrd kommunism. Ett annat föga glamouröst inslag i partihistoria är att (S) krävde av tyska myndigheter att de skulle stämpla J i judiska personers pass och identitetshandlingar, inrättandet av det rasbiologiska institutet i Uppsala, att partiet bestämt avvisade invandring av judiska akademiker under 1930-talet, gav tillstånd till och försvarade ända in på början av 1970-talet, skallmätningar på samer, romer, ”tattare” och tornedalsfinnar. Eller tvångssteriliseringar av ”sinnesslöa” och ”osociala” kvinnor från 1920-talet fram till mitten av 1970-talet. 


Skallmätning av svenska Samer. 
Ur den sevärda filmen Sameblod.


Andra skamfläckar för (S) är en feg samarbetspolitik med nazityskland under Andra världskriget. En politik som på flera avgörande punkter var i strid mot den internationella rättens bestämmelser om hur en neutral stat skall agera mot krigförande parter. Där Nazityskland klart favoriserades. Vilket bland annat innebar tillstånd för att använda svenska ledningar för sin militära kommunikation mellan det ockuperade Norge och Tyskland, tyska trupptransporter genom Sverige och tillstånd för deras flygvapen att flyga över norra Sverige. Med Sovjet Ryssland efter kriget och fram till slutet av 1980-talet. T.ex. genom att officiellt avvisa självständighet för de Baltiska staterna, genomföra den så kallade baltutlämningen och underfallenhet mot sovjet till exempel när det gäller utforska diplomaten Raoul Wallenbergs öde. Andra exempel är att reagera svagt på förekomst av sovjetiska ubåtar i svenskt vatten eller nedskjutningen av svenska spaningsplan i internationellt luftrum under kalla kriget. En underdånig attityd mot Moskva som också manifesterades också att låta bli att kraftfullt reagera på avslöjanden av olika ryska spioner i Sverige som t.ex. flygöversten Stig Wennerström (bl.a. militär attaché i Washington) och Stig Berling som var anställd inom Säpos enhet för kontraspionage. 


Tyska soldater på svensk mark under Andra världskriget.


Det svenska samhället behöver också av mentala skäl en ny regering. I en parlamentarisk demokrati är regeringskriser eller växling vid makten inte tecken på att demokratin inte fungerar utan tvärtom om. Utgör ett bevis på motsatsen. Vilket den liberalt ledda regeringen i Nederländerna nyligen visade prov på när man självmant avgick efter ett avslöjande om att flera tusentals personer felaktigt har fått betala tillbaka bidrag som på rätt sätt hade betalats ut från olika offentliga trygghetssystem. Man såg till att olika myndigheter snabbat betalade tillbaka pengarna till de som blev drabbade och avgick med en motivering om att en regering alltid har ett moraliskt ansvar för vad som sker inom statliga myndigheter. Men så är det tyvärr inte i Sverige. Vi har en igen tradition av regeringskriser i modern tid. Den senaste inträffade 1958. Och endast vid några få tillfällen sedan 1945 har socialdemokraterna motvilligt fått släppa ifrån sig makten. 


Nederländernas avgående premiärminister Mark Rutte
från liberala VVD. 

Att ett parti som (S) har fått dominera politiken och samhällsutvecklingen som i Sverige. Är inte bra för demokratin. Är inte bra i någon nation. En ny regering skulle inte hota demokratin. Utan tvärtom kunna bidra till att den vitaliserades. Ge den ny frisk luft.  Det kan också bli ett vårtecken för demokratin att g(J)öken gal tidigt i år.


En flygande gök.


Bild överst:
Karikatyr tecknare Jeanders syn på samarbetet inom Jöken.







Etiketter: Adam Cwejman, Göteborgs Posten, Widar Andersson, Folket, Socialdemokraterna, Stefan Löven, Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna, Centern, Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna, Regeringskris, Nyval, Maktskifte, Abort, Fascism, Nazism, Kommunism, Jöken, Raoul Wallenberg, Det kalla kriget, Stig Berling, Ubåtskränkningar, Rasbiologiska institutet, Skallmätningar, Samer, Romer, Tattare, Tornedalsfinnar, Sameblod, Tvångssteriliseringar, Sveriges Television, Sveriges Radio, Dan Eliasson. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar