fredag 5 mars 2021

Avvisa (S):s trollfabriker

 



Den smutsiga och hatiska media drev mot Kristdemokraternas partiordförande Ebba Bush som har pågått länge har under senare tid nått en omfattning och en råhet som har överraskat mig. I samband med detta har något nytt framträtt i det svenska samhället som det finns all anledning att kritiskt granska och uppmärksamma. Inte minst i sociala medier har man kunnat följa orkestrerade och noga planerade personliga påhopp kombinerade med direkta lögner, vilket bland annat TV 4:s morgonprogram och delvis också Aftonbladet (som står (S) nära) har kunnat visa. Kampanjverksamhet av samma slag som produceras inom Putin regimens trollfabriker eller av höger radikala Tea party rörelsen i USA. Kampanjverksamhet som kommer från flera socialdemokratiska aktörer som deras tankesmedja Tiden eller deras tidskrift Aktuellt i politiken. Detta tas upp i en läsvärd ledare av Thomas Holmgren som har publicerats i tidningen Barometern under rubrik: ”Dansa inte efter regeringens trollflöjt”.

Här kan du läsa Holmgrens artikel


Tänkvärd skylt från en brittisk organisation
A True Sociaty som verkar för en opartisk nyhetsrapportering 
och seriös opinionsbildning. 
Denna skylt lanserades under Brexitkampanjen.


Holmgren har rätt. Det är tydligt att detta som sedan en kort tid har exploderat i olika medier och som SVT och Sveriges Radio med glädje har stämt in i måste ha varit planerade av (S) sedan länge. Den trollfabriks verksamhet som nu florerar inom sociala medier kräver stora summor kapital och kräver personal. Jag misstänker att (S) tänkte sig bygga upp denna verksamhet i lugn ro fram till nästa val. Men fick skrämselhicka när Nyamko Sabuni och (L) hotade att hoppa av januariavtalet den så kallade Jöken. Inför utsikt av att riskera förlora makten och stå inför ett hot om att tvingas ta ett nyval drog (S) igång sin nya krigsorganisation och sina planerade trollfabriker. Holmgren har rätt i sin analys om målsättningen för denna nya smutsiga verksamhet är uppenbar. Få arbetare som hoppat av till (SD) att komma tillbaka till (S). Att smutskasta (M) som också under senare tid har tagit LO-medlemmar från (S). Och om möjligt att putta (KD) ut ur riksdagen vilket varit en dröm för (S) sedan länge. 


Ebba Bush håller tal.


Jag har gjort samma analys som Holmgren när det gäller hur angreppen på Ebba Bush har utformats. Detta är uppenbart att denna verksamhet i första hand har direkt riktas till äldre kvinnor som arbetar eller tidigare har var verksamma inom vård, omsorg och skola en grupp där olika valundersökningar tydligt visar att (KD) är särskilt starka. En sista övergripande målsättning har varit att allmänt sprida misstankar om bristande demokratiskt sinnelag inom (M) och (KD) för deras intresse av att regera med stöd av (SD). Av denna anledning har det gamla abortspöket tagits fram igen som man nu vi kleta på (KD) och (M). Och lögner om det skall finnas en dold och hemlig överenskommelse mellan dess tre partier om helt annan politik som man tänker föra efter en valvinst som bland annat skulle innehålla inskränkningar i flyktingars och migranters juridiska rättigheter.


Ett exempel på (S):s 
smutskastning av Ebba Bush.  


Likt Holmgren måste man fråga sig om majoritet av svenska folket tycker att dessa nya inslag är OK i vårt politiska liv och i vår demokrati. Jag tror inte att det är så. Förutom (S) desperata kamp för att behålla sin makt till vilket precis som helst så har drevet mot Ebba Bush också avslöjat ett annat fenomen inom svensk offentlighet som är bekymmersam. Ända sedan studenter i stora mängder som var aktiva i 1968-års studentmarxism tågade in på våra redaktioner och senare kom att dominera på chefspositioner inom svensk media har det funnits en tydlig vänstervridning inom svensk nyhetsrapportering. Genom min bosättning i västra Skåne som ger mig tillgång till dansk nyhetsrapportering via deras public service TV och radio. Kan jag jämföra nyhetsrapportering i två likartade nationer. Det gatlopp som Ebba Bush har fått utstå i svensk media vill jag bestämt påstå inte skulle vara möjlig eller accepterad i Danmark.

Från avslutande partiledare debatt i dansk TV 2019.


Varför blir personer aktiva inom media så upprörda av Ebba Bush? Ett hat som nu tydligt har manifesterats ang hennes omtvistade husaffär. Tre orsaker tror jag är särskilt centrala: 1. Hennes framtoning med en medvetet utformad klassisk europeisk femininitet och hennes tycke för märkeskläder retar upp rödstrumporna, veganvänstern och ekoflummarna på redaktionerna.  2. Kristdemokratins rötter i svensk frikyrklighet och i en europeisk kristen humanism inger obehag för en yrkeskår som präglats av olika kulturradikala strömningar som feminism, marxism, ekologism och ateism. Dessutom så gör partiets positiva värdering av traditionella samhällsfenomen som kärnfamilj, hembygd och kyrka inte saken bättre för partiet på redaktionerna. 3. Den tredje orsaken är eftersom denna yrkeskår, som i allmänt har sina politiska sympatier på socialdemokratins vänsterkant och längre vänster ut än så, upplever att detta parti utgör ett hot mot en fortsatt vänsterradikal dominans i det svenska samhället. Dels för att man vet att (KD) genom sin historia har många väljare från småborgerlighet och arbetarklass (vilket SD nu också har fått). Men också att en ren makt strategisk analys tydligt visar att detta parti trots sin storlek har en parlamentarisk nyckel roll om en ny borgerlig regering skall kunna bildats efter valet. Särskilt om (L) beslutar sig för att hoppa av Jöken. 


Ett exempel på när Bush intresse av kläder 
och flärd uppmärksammas av media.


Från kognitiv psykologi kan vi lära oss att det du retar dig på avslöjar dina brister, dina misslyckanden och dina egna demoner. Vilket också stämmer väl in på svensk media. Att inte vilja förstöra en god nyhet är ett skäl man kan förstå på en konkurant utsatt media marknad. Men hur nyheter rapporteras i media avspeglar också det politiska- och kulturella klimat som råder och som är förhärskande i ett samhälle. Vilket man märker om man som jag sedan länge följer dansk politik. Denna vecka har dessutom kunnat följa valrörelsen i Nederländerna. Tack vare att jag fann att holländsk public service tv har valprogram och nyhetsinslag som i efterhand finns textade på engelska och tyska som man bl.a. kan hitta på deras hemsida och på Youtube. 

Foto från holländsk politik.
Till vänster Geert Wilders från 
från det största oppositionspartiet 
högernationalistiska PVV
och till höger premiärminister Mark Rutte 
från högerliberala VVD.

Även där märker jag en skillnad. Dessa program präglas av neutralitet och saklighet. En annan sak som jag märkte var att trots ingen självklar regeringskoalition troligtvis kommer att finnas efter valet beroende på de opinionssiffror som har publicerats och det parlamentariska läget (Nederländerna har ingen spärrgräns för mandat i parlamentet) så saknar dessa program trots allt inslag av spekulationer om vem som tar vem efter valet, som vår nyhetsrapportering och som flera svenska partier är så fixerade vid. Varje parti får ange vilka andra partier man kan tänka sig regera med eller stödja men man fokuserar helt sin rapportering och sina utfrågningar på hur partierna ser på några centrala politik områden som statens budget, ekonomi, arbetsmarknad, miljö och utrikes- och säkerhetspolitik. 

Wopke Hoekstra, finansminister o partiordförande för
Kristdemokraterna i Nederländerna (CDA).

EU- och Europa politik får ett stort utrymme (som knappast alls diskuteras i svensk politik). Men störst utrymme får partiernas program och deras valmanifest. Alltså en medveten strategi att ge medborgarna information och kunskap för att underlätta deras val av parti. Precis som i Danmark. Den vinklade nyhetsrapportering som är så vanlig i Sverige saknas helt. Ett nyhetsinslag som det i svensk TV där regeringens avveckling av kärnkraft togs i försvar genom att rikta en uppmaning om att inte dammsuga när det är kallt. Är otänkbar i Danmark och förmodligen även i holländsk TV. En annan skillnad är att alla partier behandlas lika i Nederländerna liksom i Danmark och får lika mycket tid oberoende om man har mandat i parlamentet eller inte. Tänk om vi kunde ha det så i Sverige också. Sedan kan man inte låta bli att känna oro för att svensk politik, tillskillnad emot både Danmark och Nederländerna, skall få ett amerikaniserat politisk klimat. Trollfabriker hör inte hemma i Sverige. Och jag hoppas svenska folket säger ifrån att detta vill vi inte ha hos oss. Och detta kan vi göra i nästa års val.


Elak men träffsäker karikatyr av tecknaren Jeander.

Foto överst:

Från ett inslag om husaffären i TV4:s Nyhetsmorgon där programmets politiska kommentator Marcus Oscarsson redovisar nya och fram till då okända fakta i denna rättstvist mellan köpare och säljare. Fakta som är till fördel för Ebba Bush bland annat bevis på hur släktingar till köparen efter affären, men innan den blev känd i media, har spekulerat på sociala medier om att kunna stoppa affären genom pressa Bush i olika medier. Oscarssons kommentar i programmet om att ingen politiker skall stå över lagen men ingen politiker skall heller stå under lagen. Har relevans. Låt det civilrättsliga tvistemålet ha sin gång och vänta in åklagarens åtalsprövning ang eventuellt förtal från Bush av köparens juridiska ombud innan du och andra fäller din dom. 

Länk till denna blogg 


Fru Justia rättvisans gudinna i den romerska mytologin 
här med rättvisans våg, en symbol för ett samhälle 
uppbyggt på principen om att
"land skall med lag byggas".

Etiketter: Ebba Bush, Husaffären, Kristdemokraterna, Socialdemokraterna, Moderaterna, Sverigedemokraterna, Trollfabriker, Tiden, Aktuellt i politiken, Tea party rörelsen, Vladimir Putin, Ryssland, Svensk media, Public service, Nederländerna, Danmark, Dansk politik, Holländsk politik, Danmarks Radio, Barometern, Thomas Holmgren, Nyamko Sabuni, Liberalerna, Jöken, Januariavtalet, Jöken, LO, Vänstervridning i media, Studentmarxism,1968, Geert Wilders, Mark Rutte, CDA, Wopke Hoekstra,       


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar