torsdag 8 oktober 2020

När tokvänstern tänker till



Ett nytt lokalt parti i Malmö, Malmölistan är en intressant företeelse dels på grund av sin historia. Men också för att detta parti representerar en ny nationalistisk och invandringskritisk vänster som vi hittills inte har haft i Sverige. I flera nationer i södra Europa har en sådan vänster funnits sedan 1980-talet t.ex. Syriza i Grekland. Att Malmölistan som är ett parti med sina rötter i 1968-års revolutionera yttervänster kan tänka till och ompröva flera av den samlade vänsterns dogmer inom invandring och kultur är intressant.

Ett citat från Orwells 1984.
Lägg märke till affischen. 
Där den totalitära statens kontroll av
 medborgarna uttrycks genom frasen:
 "Storebror ser dig."

Ett exempel på detta är att en intressant artikel på partiets hemsida om att multikulturalismen har misslyckats, skriven av Göran Adamsson. I sin artikel citerar han civilisationskritiken George Orwell, känd för sin dystopiska samhällsskildring 1984, från 1949, som handlar om förtryck av medborgarna och sanning i en framtida auktoritär stat med klara kännetecken från 1900-talets totalitära regimer. Denna roman är känd för Orwells term: ”Nyspråk”.

Exempel på Orwellskt nyspråk ur 1984.

I Orwells 1984 har den totalitära statens 
propaganda organ.
Sanningsministeriet i uppdrag att sprida lögner
som kan anses gynna regimen.
Här en skylt från en filmatisering som
gjordes för att fira bokens
40 års jubileum.



George Orwell läser ur sin 1984 i BBC.


I detta sammanhang uppmärksammar Adamsson Orwells uppfattning om att ”den intellektuella vänstern saknar politisk kompass. Eftersom de är känslodrivna moralister som agerar i flock, och eftersom det var comme-il faut att måla upp proletariatet i sentimentala färger som länge man slapp närkontakt med arbetarklassen.” En identitetsvänster som, enligt Adamsson, bara springer efter pengarna. Adamsson citerar Orwells uppfattning att den kulturella vänster, som han benämner för identitetsvänster i sin artikel, strävar medvetet efter en falsk sanning för att det skall gynna deras position i samhället. Och likt många intellektuella på 1930- och 40-talen går direkt från socialism och kommunism till fascism och nationalism. En företeelse som fick Orwell att skriva sin bok som är ett upprop mot totalitära politiska ideal, både från vänster och höger.    

En illustration av proletariatet på en sovjetisk affisch. 

Här kan du läsa Adamssons artikel


Från en militär parad  i Kina med kvinnliga soldater ur Folkarmén.
En en totalitär stat med klara kännetecken för en storts regim 
som Orwell varnade för i 1984.  


Malmölistan har sina rötter ur ett parti som grundades 1970, under namnet Kommunistiska Partiet Marxist-Leninisterna (revolutionärerna), mer känd under sin kortning (KPML (r). Ett namn som fanns kvar tills 2005. Då det nya och nuvarande namnet Kommunistiska Partiet antogs. Detta parti växte fram liksom många andra vänsterpartier ur 1960-talets motstånd mot Vietnamkriget. Vilket bland annat resulterat i att internationell solidaritet länge var ett av partiets främsta slagord. KPML (r) som stod för en Moskva kommunistisk grund bröt sig ur ett annat kommunistiskt parti KPML som alltmer utvecklades till ett Maoistiskt parti. KPML, som i sin tur, tidigare hade brutit sig ur Sveriges Kommunistiska Parti (SKP), senare Vänsterpartiet Kommunisterna (VPK) nuvarande Vänsterpartiet 1967. Rester av KPML finns idag i ett nytt parti: Socialistiska Partiet.

KPML:s logga

Men våren 2019 pryddes det Kommunistiska Partiets lokalavdelning i Malmös flygblad av helt andra ord, och de var riktade till polska byggnadsarbetare.
 
”Gå med i facket eller åk hem.” Ungefär samtidigt delade partiets lokalavdelning i Karlstad ut flygblad mot byggandet av en moské. Dessa flygblad var endast tecken på djupa interna motsättningar som präglat partiet under de senaste åren. Där en gruppering har drivit en linje med åtgärder som ligger nära vad som kan anses utgöra en högerpopulism; fler poliser, stärkt gränsskydd, ifrågasättande av transpersoner, medan andra vill ha en återgång till en traditionell vänsterpolitik med socialistiska förtecken. Avhoppen har avlöst varandra och stämningen på det centrala partikansliet, Marx-Engelshuset i Göteborg, har varit ansträngd.

Foto från Marx-Engelshuset i Göteborg.

Allt detta började med ett allmänt erkännande att partiet hade stort behov av att förnya sig. 2014 avgick partiets ordförande Anders Carlsson, som suttit på posten sedan 1999 och som närmade sig sin ålderspension. 

Anders Carlsson (KP).


Ny ordförande blev 34-åriga Robert Mathiasson från Lund. Detta byte på posten sågs av många som led i den efterlängtad och behövlig förnyelse. Mathiasson hade en ny modern vänsterintellektuell framtoning som feminist och antirasist. Detta beslut kom att reta upp de traditionellt inriktade delarna av partiet: arbetare och lägre tjänstemän tillsammans med mer renläriga kommunister. Dessutom blev det första valet 2014 med Mathiasson det bakslag. Partiet hade förväntat sig en framgång i kommunvalet på grund av två mandatperioder av borgerliga regeringar samt att Sverigedemokraternas framväxt, som enligt den interna partianalysen, skulle påbörja en mobilisering av arbetsklassen. Istället för en tre-fyra dubblering av antalet platser i kommunerna halverades partiet ner till nuvarande nivå med endast ett 10-tal lokala mandat i hela Sverige.

Robert Mathiasson f.d. ordförande (KP).

En mindre grupp för flrnyelse tillsattes runt den nya ordföranden med bland annat Nils Littorin, partistyrelseledamot och ordförande för Malmös lokalavdelning. Littorin uttalade öppet sin uppfattning om att partiet måste utarbeta en strategi för att nå ut till delar av den traditionella arbetarklassen som lockas av Sverigedemokraterna. Littorin kom tidigt att pekas ut internt inom partiet som en nyckelperson i den nya, invandringskritiska linje som med tiden blev alltmer tydlig.



Detta resulterade bl.a. i att partiet 2018 byt ut sin traditionella logga: från den rödgula hammaren, med sin skära och röda stjärna. Den ersattes av det ”K” som användes idag. Under hösten kongress fick konflikten en tydligare ideologisk kontur. En tydlig högergrupp stod mot en lika tydlig vänstergrupp. Högergruppen som hade många av partiets ledande företrädare inom sig, t.ex. Nils Littorin, men var i minoritet. Denna grupp drev hårt att kommunismen skulle tvättas bort tillsammans med delar av socialismen och att detta skulle ersättas med en modern odogmatisk och lyhörd arbetarpolitik. Vänstergruppen kritiserade detta med motivering att arbetarklassens ideal fuskades bort för en medveten flört till SD-väljare som tycktes få styra hela partiets politik och dess fortsatta existens.

Kommunistiska Partiets mest välkända medlem
skådespelaren Sven Wolter.

Så kom våren 2019 då partiets Malmöavdelning hade delat ut sina flygblad som man även spred internt på en buss med partimedlemmar på väg till sin Arbetarkongress i Norrköping. Dessa slog ned som bomb. Inte minst på grund av att partiet av tradition har varit starkt kritiska till traditionella fackföreningar som man anser har utgjort hinder för klasskamp och revolutionär medvetenhet bland arbetare och tjänstemän. Dessutom ansågs flygbladets formulering stå i strid mot partiets gyllene princip om internationell solidaritet.

En illustration om tanken på 
internationell solidaritet

De interna partidiskussioner som följde om offentlig kritik och andra repressalier rann ut i sanden. En utveckling som tycks ge Littorin råg i ryggen. Han fortsatte med kritisera HBTQ-certifiering, ”multikulturalism” och ”ghettofiering” av Sverige. Littorin argumenterade för sina åsikter med: ”att vi måste fråga oss vad vi gör för fel när arbetare röstar på SD.” Detta fick stora konsekvenser. Mathiasson avgick senare under året och följdes av andra inom styrelsens arbetsutskott tillsammans med partisekreteraren Pär Johansson. Vid denna tid lämnade Littorin partiet med motivering att K är en ”illröd sekt”, utan förankring i medborgarnas vardag. I stället startade han sitt nya parti Malmölistan.

En illustration av multikulturalism. 

I sitt nya parti har Littorin bland annat kritiserat flyktingpolitiken som han anser bygger på en felaktig uppfattning om vad det är att vara flykting. Han menar att flykting, innebär att man är förföljd, och när man inte är detta ska man inte heller kallas för flykting. Littorins avskedsbrev till partiet publicerades i Expressen. Under senare tid har han medverkat i Nyheter idag som står SD nära. Med en intresserad motivering om att han skiter i vad vänstern säger om SD och annan höger. Man kan faktiskt erkänna att t o m en fascist och en rasist kan trots allt ha rätt i sak. Utan att för den sakens skull stödja deras politik eller parti.

Frank Baude f.d.ordförande (KPML(r).)

Den motsättning som ligger i botten av denna konflikt är av gammalt slag inom partiet och i annan vänster. Och var märkbar när KPML(r) bildades 1970.  Då fanns en djup splittring mellan vänsterradikala studenter och traditionella arbetare som främst var yrkesverksamma inom grabbiga LO-förbund som Byggnads, Fabriks, Hamnarbetarförbundet och Transport. En motsättning som fick den dåvarande partiordföranden Frank Baude (själv byggnadsarbetare, murare) att ryta till mot det borgerliga stimmet av ”socionom fittor” inom partiet. En formulering som väckte stor debatt och kritik både inom såväl som utom partiet. Det var främst invandring och de homo- transsexuellas rättigheter som motsättningen gällde. Grupper som Baude anklagades för att sakna klassmedvetenhet och bejaka en borgerlig dekadans.

Ett annat välkänt Baude citat.
Här en kritisk kommentar om 
VPK:s (nuvarande Vänstern)
politik.

Ulf Bjereld, professor i statskunskap vid Göteborgs universitet och en aktiv socialdemokrat på partiets vänsterkant och som själv har ett förflutet inom KPLM(r) anser att det finns ett politiskt utrymme för en så kallad ”vänster-Tan”, det vill säga en traditionellt sinnad, auktoritär och nationalistisk vänster. Och att sådan fått gehör i kretsar inom eller som har sitt ursprung i Kommunistiska Partiet förvånar honom inte. 

Professor Ulf Bjereld (S).

Bjereld menar att de som har hjärtat till vänster i fördelningsfrågor kan i en del avseenden vara kulturkonservativa. Vilket kan förklara att man kan formulera sig på ett likartat sätt som Sverigedemokraterna när det gäller invandring, migration och integration. På grund av att man upplever ett behov av att skydda svensk arbetsklass mot företeelser som utländsk lönedumpning och svartarbete. Det är just denna grupp som tillika med de som är kritiska till HBTQ frågor som har lämnat Kommunistiska Partiet. Bjereld var mellan 2015-2020, förbundsordförande för Tro- och Solidaritet (f.d. Broderskapsrörelsen) inom (S) vilket medförde att han blev ledamot av partiets mäktiga verkställande utskott.


De politiska partierna 
på en GAL-TAN skala

Foto överst:

Från ett valmöte med KPML (r) i Lysekil en av få kommuner där KPML (r), och senare Kommunistiska Partiet, har mandat i Kommunfullmäktige. Lägg märke till den gamla partiloggan.

Länk till denna logga

Etiketter: Malmölistan, KPML(r), Sven Wolter, Kommunistiska Partiet, Göran Adamsson, Ulf Bjereld, Gorge Orwell, 1984, Nils Littorin, Frank Baude, Robert Mathiasson, Pär Johansson, HBTQ, Kommunism, Socialism, Nationalism, Populism, Invandring, Migration, Integration, Flyktingpolitik, Vänster-Tan, LO, Arbetsklass, Klasskamp, Multikulturalism, Homosexualitet, Transsexualitet, Tro och Solidaritet, Broderskapsrörelsen, Socialistiska Partiet, Vänsterpartiet, KPML,     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar