söndag 6 september 2020

Utvisa Kinas ambassadör

 Kinas ambassadör hotar svenska myndigheter och enskilda personer i ny  intervju med Sveriges Radio | InBeijing


På Facebook har Rysslandskännaren och säkerhetspolitisk expert Joakim von Braun skrivit ett inlägg som jag väljer att publicera här. I detta inlägg länkar han bl.a. till den rapport som den liberala tankesmedjan Frivärld har publicerat om den kommunistiska Folkrepubliken Kinas målmedvetna internationella kampanj emot yttrandefrihet. Som bl.a. Kinas ambassadör, Gui Congyou, i Stockholm aktivt medverkat i. Det är lätt att instämma i von Brauns uppfattning om att denna regims ambassadör för länge sedan har gått för långt och han därför skall förklaras av UD för icke önskvärd i Sverige. Och naturligtvis måste vi följa exemplen från Tjeckien, Slovakien och Australien om att fördjupa våra relationer med demokratin Taiwan.


Taiwan president rejects China's 'one country, two systems' offer, says  such an arrangement set Hong Kong 'on edge of disorder' - World News ,  Firstpost

Taiwans folkvalde president, liberalen Tsai Ing-wen, som nyligen återvaldes för en andra mandatperiod. 

 

Du kan läsa Frivärlds rapport här

   
”Häromdagen publicerade Patrik Oksanen och Frivärld en oerhört intressant och viktig rapport - "Kinas attacker för att tysta kritiker". Jag tycker del det är fullständigt vidrigt att ett annat lands ambassadör, som ju Sverige tillåtits representera Kina i flera år, ska utnyttja våra demokratiska fri- och rättigheter för att angripa dels den svenska befolkningen i allmänhet, dels ett stort antal journalister och ledarskribenter, politiker, politiska aktivister och många andra bekymrade och oroliga svenskar i synnerhet.


Patrik Oksanen blir senior fellow hos Frivärld - Frivärld

Patrik Oskanen, journalist och författare, Frivärlds Senior Fellow.

 

Den främsta måltavlan för Kinas Stockholms-representant Gui Congyou är den svenske bokförläggaren Gui Minhai som kidnappades utomlands av spioner från Kinas säkerhetstjänst. Figurerna som så upprört angriper omgivningen för påstått "inblandade i Kinas interna affärer" är många gånger värre än någon av de som man själva kritiserar. Detta har bland annat medfört att svenska UD ansett sig vara tvingade att kalla upp den kinesiska ambassadören dussintals gånger. Tyvärr tycks inte de svenska lektionerna om demokrati, yttrandefrihet och andra normala delar av varje västerländskt samhälle inte ha klara den långa vägen mellan ambassadör Gui Congyous öra och hans hjärna.


Amnesty - Kina: Släpp omedelbart den svenska bokförläggaren Gui Minhai! -  Amnesty Sverige

Gui Minhai, svensk medborgare, som var bokförläggare i Hongkong, kidnappades av kinesiska agenter på Filippinerna och fördes till Kina.

 

Det är dock viktigt att vara på det klara med Kina inte bara arbetar med öppna attacker mot individer och företag i Sverige. Artisten Zara Larssons samtliga låtar försvann från Apples musiktjänst i Kina efter att Zara uttalat sig kritiskt mot regimen. Man ska heller inte glömma hur det gick med den norska laxindustrin efter att en kinesisk kritiker fått Nobels fredspris i Norge. Överallt möter regimen i Kommunistkina minsta kritik med ett hysteriskt tonläge som bara visar hur rädda och osäkra makthavarna innerst inne är.


Zara Larsson om samarbetet med Huawei: "Det finns alltid en risk" - Breakit

Artisten Zara Larsson, som kom i onåd efter att ha avbrutet sitt samarbete med Huawei och uttryckt kritik över hur den kinesiska regimen agerar i Hongkong och i Xinjiang. 

 

Därutöver leder ambassadör Gui Congyou en beskickning som också i övrigt angriper Sverige på flera sätt. Det värsta är alla de olika former av spionage och annan underrättelseverksamhet som man frekvent ägnar sig åt. Värst är de kinesiska spionernas flyktingspionage och det spionage som riktar sig mot religiösa människor som kommer från flera av Kommunistkinas olika ockuperade områden.


Folkrepubliken Kinas Ambass..." av Gamma-Man - Mostphotos

Folkrepubliken Kinas ambassad i Stockholm.

 

På samma vidriga sätt som Sovjetunionen bland annat ockuperade Estland, Lettland och Litauen, har Kina ockuperat Xinjiang 1949 och Tibet 1951 samt ett antal andra områden. Som ni säkert alla är medvetna om bedriver de kinesiska förtryckarna under Xi Jinping ett hemskt etniskt och religiöst förtryck mot den muslimska befolkningen i Xinjiang och under många år har den buddistiska befolkningen i Tibet också utsatts för ett direkt sjukligt förtryck av sin religion. Vi får heller inte glömma bort det aktiva militära hot som riktas mot den kinesiska grannen Taiwan eller mot de nationer som blivit bestulna på områden i den sydkinesiska sjön där Kommunistkina vägrar att följa beslut från erkända internationella domstolar. Faktum är att angriparna från Kommunistkina idag är inbegripna i hela 18 olika konflikter med sina grannar vilket bland annat inkluderar Japan, Vietnam, Indien, Sydkorea, Filippinerna och ytterligare andra.”


Längsta rapporten hittills om inlåsningen av en miljon muslimer i Xinjiang  | InBeijing

Foto från ett  "Omskolningsläger" för Xinjiangs muslimska folkgrupper uigurer och kazaker. 

 

I slutet av sitt inlägg lämnar von Brun en rad intressanta länkar. Jag väljer att endast ta med en av dessa. Den artikel som Gunnar Hökmark (M) och Patrik Oksanen har skrivit i detta ämne. Hökmark är Frivärlds ordförande och har varit ledamot av både riksdagen och Europaparlamentet.


Hökmarks debattartikel i DN


Start – Gunnar Hökmark

Gunnar Hökmark (M).


Läsa mer

Jag kan rekommendera Jojje Olssons blogg om utvecklingen i Kina och på Taiwan: 

Inbejing.se


Foto överst:

Kinas ambassadör i Stockholm Gui Congyou. 


Länk till denna blogg 

Etiketter: Kina, Frivärld Joakim von Braun, Folkrepubliken Kina, Patrik Oksanen, Zara Larsson, Gunnar Hökmark, Japan, Vietnam, Indien, Sydkorea, Filippinerna, Xinjiang, Tibet, Taiwan, Gui Congyou, Kinas Stockholms ambassad, Xi Jinping, Baltikum, Estland, Lettland, Litauen, Norge, Nobelpriset, Nobels fredspris, Tjeckien, Slovakien, Tsai Ing-wen,  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar