torsdag 24 september 2020

McDonalds fixar inte jobben

 


I Göteborgs Posten har Håkan Boström skrivit en intressant ledare om centerns älsklingsidé att sänkta arbetsgivaravgifter för unga löser ungdomars arbetslöshet och andra problem på arbetsmarknaden. Hans artikel är publicerad med rubrik: ”Miljardsubventioner till McDonalds fixar inte jobben.”

Du kan läsa Boströms ledare här

En McDonalds restaurang i Stockholm.

Och detta har han rätt i. I sin artikel riktar han en uppmaning till Moderaterna och Kristdemokraterna att ta emot den utsträckta handen från Vänstern och stoppa det förslag som Centern med stöd av Liberalerna har fått igenom inom januaripartiernas samverkan och som finansminister Magdalena Andersson nu har tagit med i förslaget till en ny statsbudget. Såg nu i dag att Kristdemokraterna ställer upp på att stoppa förslaget. Vilket Sverigedemokraterna också tänker göra. Hur Moderaterna ställer sig är ännu oklart.

En elak karikatyr av januariöverenskommelsen (Jöken).

Men det är inte tillräckligt att bara rösta nej utan (M), (KD) och (V) bör sätta sig ner och försöka finna ett gemensamt förslag hur och om dessa pengar, 9 miljarder, som endast kommer att räcka till att subventionera ungdomar, 19-23 år, inom servicesektorn, under 2 år, skall användas. Ja du läser rätt jag föreslår faktiskt att två genuint borgerliga partier skall sätta ned med vänstersocialistiskt parti som har sina rötter i traditionell kommunism 
och förhandla fram ett gemensamt förslag. Ett förslag som (SD) sedan får rösta för eller rösta emot. Varför inte tacka ja till en inbjudan nu när Vänsterpartiet har helt rätt för ovanlighets skull (M) och (KD)?

Nooshi Dadgostar (V) blivande partiordförande.

Varför då? Boström framför flera viktiga argument som jag instämmer i. Dessutom bör inte politisk prestige och taktik styra vad ett parti väljer att rösta ja eller nej till. Utan vad som man tycker är rätt eller fel. Effektivt eller ineffektivt etc. Ett viktigt skäl är att detta har prövats förut, under Reinfeldts två Alliansregeringar, utan att ha någon framgång. Vilket har fått Moderaterna till att bli skeptiska.

Den borgerliga Reinfeldt II regeringen som avgick efter valet 2014.

En mer moralisk aspekt som är bestickande i mina ögon är det som Boström för fram om detta förslag har lobbats fram av representanter för serviceföretagarnas arbetsgivarförbund där bl.a. McDonalds ingår. Jag har en käpphäst. Lobbyism skall hållas kort och innebär en fara för medborgarnas tilltro till demokratin och de politiska partierna. Att lyssna och föra dialog med medborgare och företrädare för olika intressen är inte fel. Inte heller att ta till sig fakta och vara beredd att ompröva sin uppfattning. Men detta är en annan sak. För i all lobbying tas ingen hänsyn till helheten. Vad är bäst för hela samhället. Sedan innebär lobbyism en ökad risk för korruption där makthavare kan "köpas" till att driva och rösta för olika förslag.

En klockren skildring av lobbyismens negativa konsekvenser.

I sin artikel citerar Boström nationalekonomen John Hessler, känd som en varm förespråkare för lägre skatter, som går emot förslaget med en motivering om att det är dyrt, ineffektivt och att det finns andra grupper som behöver stödet mer. Troligen har Hessler rätt i sin analys om att inte är unga som generellt sätt löper störst risk att hamna i långtidsarbetslöshet utan äldre på lands- och i glesbygd. Vilket jag själv och många av mina vänner märkt av. Trots att jag är bosatt strax utanför Malmö i ett storstadsområde vet jag att det börjar bli svårt att få en ny anställning efter att man har passerat 40 år. En erfarenhet som har delat med många andra.

Professor John Hessler.

Det är en sak i samband med detta som jag inte kan låta bli att kommentera. Inviten från (V) till (M) och (KD) har fått Socialdemokraterna att gå i taket med motivering att lägga fram förslag som sedan får stöd av (SD) legitimerar detta parti. Men i rättvisas namn bör det påtalas att detta gjorde (S) ett flertal tillfällen under Reinfeldt II regeringen utan att skämmas. Men motivering att den dåvarande borgerliga regeringen var en minoritetsregering och att det i en parlamentarisk demokrati så är det riksdagen som bestämmer. Vilket var helt rätt då och är helt rätt nu. Tala om att kasta sten i glashus.

En illustration över att kasta sten i ett glashus.


Så (M) och (KD) ta emot (V) utsträcka hand och sätt ner och inte bara stoppa ett dyrt och ineffektivt förslag utan också enas om vad pengarna skall användas till. Få (V) till att skjuta till mer pengar för ett fortsatt underfinansierat försvar är nog tyvärr inte möjligt. Men kanske kan dess tre partier med stöd av (SD) få igenom mer pengar till polis, domstolar och äldrevård. Vilket vore bra och en åtgärd som både ungdomar och arbetsgivare har nytta av.

Rättsväsendet i form av: polis, åklagare och domstolar underfinansieras i regeringens budget. 


Etiketter: Arbetsgivaravgift, Ungdomsarbetslöshet, Göteborgs Posten, Håkan Boström, Budget, Statsbudget, McDonalds, Serviceföretag, Servicesektor, Magdalena Andersson, Lobbyism, Moderaterna, Vänsterpartiet, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna, John Hassler, Januaripartierna Jöken, Samarbetspartierna, Nooshi Dadgostar,   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar