söndag 20 september 2020

Offentliga förhör om klanbrottslighet?


Under början av 1950-talet genomfördes i USA offentliga utfrågningar i regi av senaten ang den organiserade brottsligheten i USA. Dessa blev kända under samlingsnamnet The Kefauver Commitee. Intresset inriktades på förekomst av brottslighet med etnisk baserad klanstruktur. I fokus för denna senatskommitté vars utfrågningar som direktsändes i TV stod den sicilianska maffian. Men även annan etnisk maffia uppmärksammades t.ex. judisk, polsk, irländsk och kubansk. Det var första gången som den amerikanska allmänheten fick höra offentligt att det existerade en maffia som hade skaffat sig ett politisk inflytande och stor ekonomisk makt bl.a. i Hollywood och i Las Vegas. 

Kefauverkomittén slog fast att Las Vegas styrds och hade byggts upp av organiserad brottslighet.  

Flera nu klassiska maffia bossar t.ex. Frank Costello (fotot överst) och Meyer Landsky som fram till dess kunnat verka under radarn tvingades vittna framför TV kamerorna. Och blev senare åtalade eller utvisade. För första gången fick den amerikanska allmänheten höra begrepp som Capio (ledare), Consigliere (rådgivare) och Costra Nostra (Vår sak) som var det hemliga namnet på den sicilianska maffian. Flera folkvalda tvingades avgå t.ex. Guvernörer, borgmästare och polischefer. Ända upp till kongressen. En annan konsekvens av förhören var att FBI började med att bekämpa den organiserade brottsligheten i stor skala som tidigare, till stor del, hade varit fredad genom sina politiska kontakter och sin ekonomiska makt.

Ett utskottsförhör om organiserad brottslighet som det skildras i Gud Fadern II 
(Al Pacino till höger). 

Dessa förhör skildras i Gud Fadern II där Frank Corleone (spelad av Al Pacino) får vittna inför en senatskommitté. Vars verkliga förlaga just var Kefauverkommittén.

Länk till senatens Kefauvers förhör

Med tanke på den senaste tiden diskussioner om klanbaserad brottslighet kanske har vi någonting att lära från 1950-talets USA. Varför inte i Sverige kopiera de förhör som Kefauverkomittén då genomförde i USA och låta riksdagens Justitieutskott (JU) eller dess Konstitutionsutskott (KU) kalla till offentliga förhör med en rad experter och där även några av de ledare från olika brottsbelastade familjer som nu har nämnts i media blir inkallade och får vittna under ed? 

 
Foto från ett sammanträde med riksdagens Konstitutionsutskott.

Just detta kommenteras på ett förtjänstfullt sätt av skribenten Christian Palme på Facebook. Hans förtjänstfulla text där har inspirerat mig till att skriva denna text. Vars innehåll bygger på hans text.

Vice rikspolischef Mats Löfveing.

Jag har, en tid, tänkt på att dessa utskottsförhör i 1950-talets USA kunde vara någonting för Sverige sedan jag läste om dom i den förra amerikanska presidenten Richard Nixons memoarer i våras. Nixon blev strax efter förhören vice president kandidat för republikanerna under krigshjälten General Dwight Eisenhower som besegrade demokraterna där Keafuver var vice president kandidat under Aldai Stevenson. För mig fick detta förnyad aktualitet efter att vice rikspolischef Mats Löfving hade intervjuats i P1:s Lördagsintervju där han berättade om att det finns ett 40 kriminella klaner som hade kommit till Sverige med syfte att bedriva brott och avslöjandet från Försäkringskassan att personer med knytningar till dessa klaner och andra kriminella sammanslutningar har sökt och i vissa fall fått anställning inom myndigheten.  

Försäkringskassans logotyp.
Foto överst:

Frank Costello vittnar inför Kefauverkommittén.
 

 Länk till denna blogg

Etiketter: The Kefauver Commitee, Estes Kefauver, Offentliga utfrågningar, Senatsförhör, FBI, Hollywood, Las Vegas, Sicilianska maffian, Riksdagen, Justitieutskottet, Capio, Consigliere, Costa Nostra Gud Fadern II, Michael Corleone, Meyer Landsky, Mats Löfving, Vice Rikspolischef, Al Pacino, Maffia, Organiserad brottslighet, Klanfamiljer, USA, Sverige, Senaten, Frank Costello, Försäkringskassan,      

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar