måndag 21 oktober 2019

USA:s uttåg ur Syrien gynnar den Ryska Björnen



I tidningen Världen i Dag har Per Ewert skrivit en mycket klok och läsvärd text angående vad som nu sker i Syrien. Hans artikel är publicerad under rubriken: ”Sveket är stort mot de statslösa kunderna.”
Jag har valt att publicera en kort version av hans läsvärda text. Jag bifogar också en kommentar. 




Traditionell folkdans ifrån ett annat folk som nu 
sviks av USA. De kristna assyrierna.


Ewert har rätt i sin analys om vad som nu händer är ett stort svek av USA. Jag vill bestämt påstå att detta också är ett svek av västvärlden i stort. Dessutom stärker utvecklingen i Syrien olika politiska krafter som västvärlden inte har någon anledning att ge sitt stöd till. Jag har i ett tidigare inlägg på denna blogg kommenterat det som nu sker i Syrien ur detta perspektiv.


Jag gillar att Ewert analyserar utvecklingen utifrån en intressant och en historisk relevant parallell om när Västeuropas demokratier svek ett annat folk i vår närhet. Polackerna. Jag instämmer i hans slutsats om att nu som då är det endast den Ryska Björnen som vinner på sveket. Och att detta svek kommer att kosta USA och västvärlden mer än vad flertalet av oss nu tycks ana. 
Kurdiska Pershmerga soldater.
På bara några dagar har situationen i norra Syrien eskalerat från relativt lugn till akut krigsläge, där flera stormakter nu rycker fram för att plocka till sig russinen ur kakan.
Den turkiska framryckning som följt på USA:s uttåg kommer högst troligt att innebära att kurderna snart står kvar med bara smulorna, samtidigt som de själva har fått betala med sitt blod. Det sätt som omvärlden hanterat det kurdiska folket är oanständigt.

Från Warszawaupproret 1944.

För exakt 75 år sedan, hösten 1944, utspelades ohyggliga scener i Warszawa. Tredje riket höll på att falla samman, och under tiden som Röda armén avancerade österifrån gjorde den polska motståndsrörelsen ett tappert upprorsförsök mot de tyska ockupanterna, i syfte att lägga grunden till ett fritt, demokratiskt Polen.

I djupaste cynism beordrade Stalin då sina arméer att göra halt öster om floden Wisla, så att nazisterna först fick slå upproret, innan Sovjet gick in och tog över de ruiner och det fåtal medborgare som överlevt slakten.

Avtal skrivs under av Sovjet och Tyskland
om att dela upp Polen augusti 1939. 
I samma avtal fick Sovjetunionen 
grönt ljus att anfalla Finland och Baltikum. 

När USA nu med kort varsel drog tillbaka sina styrkor stod kurderna plötsligt ensamma, likt polackerna för 75 år sedan. 
Ett möte mellan kaldeiska präster och yazidiska
ledare i slutet av 1800-talet.
Kaldéer är en unionerad katolsk minoritet i
Syrien och Irak. Yazidier är en icke muslimsk
och en icke kristen minoritet i Syrien.  

De utsatta kristna grupperna i norra Syrien har även de ännu en gång tvingats se den lilla glimten av trygghet blåsa bort som en ökenvind. Ska de än gång hamna i mördarnas händer? Ska även denna sista spillra tvingas på flykt, tills samtliga rester av denna tvåtusenåriga kristna kultur har ryckts upp med rötterna, med radikal islam som enda kvarvarande religiöst inflytande?
Den stora vinnaren när omvärlden sviker en utsatt folkgrupp tycks märkligt nog bli precis densamma som för 75 år sedan – nämligen den ryska björnen. I dag heter den främste företrädaren inte längre Stalin, utan Putin.
Vladimir Putin (2017-07-08).jpg
Vladimir Putin.

Foto överst:
Två kvinnliga kurdiska Pershmerga soldater 
i Syrien 2018.

Etiketter: 
USA, Mellanöstern, Vladimir Putin, Syrien, Kurder, Syrien, Donald Trump, Pershmerga, Kristna, Muslimer, Yazidier, Josef Stalin, Polen, Finland, Nazityskland, Tredje riket, Adolf Hitler, Assyrier, Kaldéer, Warszawa, Warszawaupproret, Molotov-Ribbentorp pakten, Baltikum, Ryska Björnen, Världen i Dag, Per Ewert, Nazism, Kommunism,                                                                                                     


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar