lördag 5 oktober 2019

C förbud mot manlig omskärelse är antisemitism


GerrerRebbe.JPG


Beslutet på centerpartiets stämma om att förbjuda manlig omskärelse är ett tidstypiskt utslag av teofobi (Guds rädsla) och en dogmatisk individualism. Båda dessa "tänk" framförs ofta i samhällsdebatten på ett ogenomtänkt sätt. Tyvärr skedde detta även under debatten på center stämman.



Hembygdsrörelsen, en företeelse som bör ligga
centern varmt om hjärtat, är ett av många exempel
på en opolitisk, ursprunglig gemenskap.
Här exemplifierat med Västervåla hembygdsgård.

Att denna syn på människan är enkelspårig och orealistisk är det allt för få som reflekterar över. Människan är inte en ensam atom i ett livlöst universum. För vi är också civilisationsvarelser där kultur, bildning och andra traditioner påverkar oss. Och vi är ömsesidigt beroende av andra individer. En mer realistisk och vuxen syn på människan är att ta hennes olika roller i beaktande som individ, person, gemenskaps- och samhällsvarelse. Vi agerar inte enbart som individer. Vi är också en relationsvarelse (person) som agerar med familjer, släkt och vänner. Flera små, opolitiska samt naturliga gemenskaper som t.ex. grannskap, byalag, andelsföreningar, kooperativ och olika ideella föreningar (även kyrka och församling) är inte skapade av politiker och utgör sammanhang som just därför måste garanteras självständighet.




Fyra generationer av kvinnor från samma familj.


Men den främsta invändningen mot centerns beslut att förbjuda manlig omskärelse, och som även kommer upp på moderaternas kongress, är två andra saker. Detta beslut vittnar om en bristande kunskap om den judiska kulturen och traditionen. Men tyvärr även en ringaktning av den. Flertalet centerpartister tycks ha lite kunskap eller förståelse för djupt denna ceremoni definierar en individ som jude och det judiska folket som ett folk. I praktiken skulle ett förbud göra det omöjligt för judar, religiösa så väl som sekulära, att leva kvar i Sverige. Ett faktum som flera centerpartister inte vill erkänna.





Erland Josephson ett av många exempel på en jude
som gjort insatser för det svenska samhället.
Josephson var skådespelare och regissör. Chef för
Dramaten och medverkade i flera av Ingmar
Bergmans filmer. Josephson avled 2012. 



Påståendet som framförs i debatten om att det endast är ortodoxa judar som genomför omskärelse är inte sann. Vi vet från religionssociologiska undersökningar att 9 av 10 judar praktiserar manlig omskärelse i västra Europa. Troligen är detta lika vanligt förekommande bland svenska judar. Mer om detta senare i min text. Dessutom är judar en officiellt erkänd inhemsk minoritet av den svenska staten ( tillsammans med samer, romer och tornedalsfinnar). Judar har dessutom levat i Sverige sedan 1600-talet och har aktivit bidragit till utvecklingen av vårt samhälle. Det är självklart att en inhemsk minoritet som den judiska skall garanteras religionsfrihet och ha rätt till sin kultur. Även den omskärelse om genomförs av pojkar inom islam kan försvaras utifrån ett principiellt perspektiv om religionsfrihet och respekt för en minoritetskultur.

Malmö synagoga.
Synagogan i Malmö. Byggd i en morisk
stil precis som flertalet av de synagogor
som förstördes i västra Europa under
Shoha (förintelsen).

Men det finns ett viktigt politiskt skäl till. Sveriges judar, liksom judar i flertalet andra europeiska länder, blir utsatta för en växande antisemitism och annan ringaktning. Denna farsot kommer främst ifrån tre håll. Från radikalt vänsterhåll av vänster sossar och längre vänsterut, från islamister men även från högerhåll i form av, nationalister, höger populister och traditionell högerradikalism med nynazister och andra rasister. Att ett demokratisk och seriöst parti, som centern, förenar sig med vänsterpartiet och SD i ett utpekande av judisk kultur som något tvivelaktigt och osvenskt fenomen kommer att ge antisemitismen en ökad legitimitet och öka hotet mot judar i Sverige. En annan missuppfattning är att jämställa manlig omskärelse med kvinnlig. Mer om detta längre ner i min text.  
                
 
Exempel på nutida svensk antisemitism
från höger. Nynazistiska Nordiska
Motståndsrörelsen (MNR).

Enligt judisk tradition infördes B´rit millah (omskärelse) av manligt kön av Abraham (Apg 7:8). Detta beskrivs i den religiösa lagen Torah (de fem Moseböckerna i Gamla testamentet) och bekräftades på nytt av Mose på Sinai. Denna ceremoni genomförs ännu på ett likvärdigt sätt inom olika judiska traditioner på pojkar under deras åttonde levnadsdag då yttersta delen av förhuden skärs bort, under bedövning.

 
Läsning av den religiösa lagen Torah
i en synagoga av två sefardiska judar.

Manlig omskärelse går inte alls att jämföra med kvinnlig. Pojkars framtida sexliv påverkas inte alls som för flickor. En annan viktig skillnad är att omskärelse av flickor ger en rad allvarliga medicinska problem. Förlossning blir mer smärtfylld och komplicerad, dessutom riskerar kvinnan som omskärs att få urinvägsinfektioner samt att få en överkänslighet för andra infektioner. Pojkar som omskärs påverkas inte alls av detta. Inom judendom omskärs inte flickor då de anses automatiskt tillhöra förbundet.

 
Att centerns partiordförande Annie Lööf
känner olust inför partiets beslut om att
förbjuda manlig omskärelse är försåtlig.

B´rit millah (betyder omskärelsens förbund) är en glädjefull högtid för judar och utgör ett fysiskt bevis på förbundet mellan Gud och Israel (Guds utvalda folk) samt en uppmaning om att inte glömma Herren eller hans välgärningar mot sitt folk. Omskärelse praktiseras i allmänhet även av sekulära judar enligt de föreskrifter som finns i den kulturella lagen Talmud. Vanligtvis inbjuds släkt, grannar (i Sverige även icke judar) och andra vänner till att närvara och fira händelsen. B ´rit millah är också en ceremoni då pojkar får sitt judiska namn och officiellt tas upp i Israel. Flickor får också sitt namn vid en särskild ceremoni (simchat bat). Bland judar av europeisk härkomst, (ashkenazer) sker detta genom att pappan får en kallelse till läsning av Torah (allija) och därefter förkunnas flickas namn. Hos orientaliska judar (sefarder) firas flickans födelse genom ett gästabud i synagogan där mamman läser en speciell tackbön (birkat hagomel). 


Rembrandts avbildning av Mose
med stentavlorna på Sinai. 

B´rit millah sker enligt påbudet i Första Mosebocken (17:11-14). Omskärelsen utförs av en religiös specialist som kallas Mohel. I Sverige har en Mohel utbildning inom sjukvården och legitimeras av Socialstyrelsen. En annan viktig funktion för B´rit millah har varit att hålla samman folket efter att judarna spreds ut över hela Medelhavsregionen och i Mellanöstern.

Vi svenskar som inte är judar har en skyldighet att ställa upp för våra judiska landsmäns rätt till sin religion och sin kultur. Det är just denna insikt som har fått mig att återuppta skrivandet på min blogg.
  

Påve Fransiskus I vid Västra Muren,
mer känd som Klagomuren i Jerusalem.
Sedan templet förstördes av romarna
år 70 e.Kr. har centrum inom judendomen
flyttas från en officiell offer kult till den
religiösa lagen Torah och den kulturella
lagen Talmud.

Etiketter:
Manlig omskärelse, Judar, Judendom, Centerpartiet, B´rit milah, Annie Lööf, Teofobi, Antisemitism, Atomism, Individualism, Hembygdsrörelsen, Hembygdsgård, Synagoga, Shoha, Förintelsen, Antisemitism, Torah, Gamla testamentet, Moses, Abraham, Talmud, Ashkenazer, Sefarder, Nazism, Rasism, Högerpopulism, Nationalism, Klagomuren, Inhemsk minoritet, Naturliga gemenskaper, Opolitiska gemenskaper, Ursprungliga gemenskaper, Minoritetspolitik, Individ, Person, Atomistisk människosyn, Dogmatisk individualism,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar