onsdag 23 oktober 2019

Stoppa Skolverkets bullshitskola



Det blir alltmer uppenbart att det verkligen är dags att lägga ner Skolverket efter nästa val. En annan sak som slår en är att det känns som om det är 1968 igen och kampen mot kulturmarxisterna nu går i repris. 

Skolverkets talibanförslag till ny läroplan för grundskolan kommenteras i tre intressanta artiklar.

Först ställer P J Anders Linder en intressant fråga på Twitter utifrån ett meddelande från Niklas Ekdahl om utbildningstalibanernas förslag till ny kursplan för grundskolan.

Frågan alltfler rimligen ställer sig: Bör en ansvarsfull förälder skicka sina barn till en skola där Skolverket har utformat kursplanerna?

Studentexamen på Viktor Rydbergs gymnasium 2010.

Samme PJ Anders Linder har skrivit om detta i en artikel som är publicerad i Axess Magasin under rubrik:
Med Skolverket från kunskapsskola till bullshitskola.”

I denna artikel skriver Linder bland annat:

” Det är ändå inte kunskapsfientligheten utan traditionsfientligheten som är det allra mest slående kännetecknet för förändringen av kursplanerna. Det är som om författarna målmedvetet gått in för att ta bort formuleringar om just sådant som binder generationerna samman: sångerna, berättelserna, de historiska höjdpunkterna och gestalterna, namnen på de centrala geografiska platserna, det som har varit gångbart även i föräldra- och farföräldragenerationerna. Eleverna ska bibringas uppfattningen att allt viktigt och gott finns i dag och att det som funnits förut är irrelevant eller osunt. I förlängningen väntar en skola där barn med svensk bakgrund inte ska få veta varifrån de kommer och barn med utländsk bakgrund inte ska få veta vart de har kommit.”


Du kan läsa Linders artikel i Axess här

Ett klassrum från de Salle universitet, Filippinerna. 

Skolverkets talibanförslag kommenteras i Smålandsposten av Fredrik Haage som i en ledare med rubrik:
Stoppa Skolverkets humanioder"
bland annat skriver följande:

Det är inte bara Skolverket som avslöjas som kulturell humaniod i detta. Partierna verkar helt sakna känselspröt mot det här området. Varningssignalerna har uteslutande kommit från andra sfärer än de partipolitiska. Det gällde då den förra regeringen ville lägga ned Medelhavsinstituten och det gällde när det blev känt att Skolverket ville slopa antikens historia och det gäller nu då man vill sopa bort bibeln. Partierna som skall företräda folket är inte de första att slå larm när kulturförstörelse planeras utan tvärtom de sista i samhällskedjan att reagera. Detta trots att de befinner sig i statsbyråkratins absoluta närhet och i någon form tänks vara dess övervakare.


Ett Krucifix från Söderköping.


Hans Albin Larsson f.d. ordförande i Historielärarnas förening har i en annan artikel i Axess, med rubrik:
"Vad vill Skolverket med kursplanerna?"  
som Haage länkar till, gjort en intressant jämförelse mellan nuvarande kursplan och det förslag som talibanerna på Skolverket har arbetat fram. Denna jämförelse skrämmer. 


Vy över Forum Romanum i Rom.

Foto överst:
En svensk skolgård.

Etiketter: 
Skolverket, Utbildningspolitik, Skolan, Grundskolan, Religion, Bibeln, Kristendom, Tradition, Kultur, PJ Anders Linder, Axess, Axess Magasin, Has- Albin Larsson, Historielärarnas förening, Smålandsposten, Fredrik Haage, Niklas Ekdahl. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar