Karlis Nertetnieks pensionerad svensk general av baltisk härkomst, född i Mölndal 1949. Hans föräldrar kom från Lettland. Nertetnieks har en lång karriär på centrala poster inom svenska armén. På hans meritlista finns bland uppdrag som rektor för försvarshögskolan, ledamot av krigsakademin, operationschef för mellersta militärområdet, militärbefälhavare för Gotlandsbrigaden, rådgivare på försvarsdepartementet för Central- och Östeuropa. Nertetnieks är sedan sin pensionering en filtig och mycket kunnig debattör inom försvars- och säkerhetspolitik. På hans blogg Karlis N har jag hittat detta inlägg om robotfallen mot Syrien som jag väljer att publicera i sin helhet.
Till Karlis N och hans blogg
"Anfallen mot syriska kemvapen anläggningar i natt
I grunden utgör de amerikanska, brittiska och franska robotanfallen mot Syrien ett försvar för den internationella rättsordningen. Syrien och ytterligare 191 stater har undertecknad den så kallade kemvapenkonventionen som ovillkorligen förbjuder all användning av kemiska stridsmedel, det såväl mot civila som i militära sammanhang. Tre länder har inte undertecknat konventionen: Egypten, Nordkorea och Syd Sudan.
Sverige borde välkomna att det det finns stater som är beredda att ingripa när det sker brott mot internationell rätt. En rättsbaserad världsordning är ett av de viktigaste bidragen till små staters säkerhet. Ibland krävs otrevliga metoder för att upprätthålla internationell lag och ordning, men hellre det än global anarki.
Det är bara att Nertetnieks i för fram att robotanfallen mot Syrien är ett försvar för internationell rätt. Han har också en viktig poäng att världssamfundet inte kan låta skurkstater komma undan med folkrättsbrott. Utifrån sin baltiska erfarenhet förstår Nertetnieks bättre än många andra vad detta kan leda till.
Den brittiske politikern och författaren Edmund Burkes formulering om "Att nödvändigheten för ondskans triumf är att goda män inget gör", gäller mot Assads diktatur regim uppbackad av Putins Ryssland liksom mot mobbaren på skolgården. Och att detta i sin tur kan tvinga fram att man måste använda våld och andra tvångsåtgärder.
Syriens president Bashar al-Assad.
Jag har funnit andra aktuella artiklar som tar upp andra aspekter på det krig som Putins Ryssland uppbakad av Kina för mot den västerländska demokratin.
Bland annat kan jag rekommendera en artikel av Jeremy Bender på bloggen Business Insider om Putins framgångsriks arbete på underminera grunden för den västerländska demokratin med hjälp av högerradikala- högerpopulistiska partier i Europa. Benders artikel är publicerad med rubrik: Putin is infiltrating European politics with shocking effectivites.
Brenders artikel om Putins relation till Europas högerradikala partier
Brenders artikel om Putins relation till Europas högerradikala partier
Marianne Le Pen, Nationella Frontens
ordförande. Nationella Fronten är
en av de partier som Brender nämner
i sin artikel.
Brittiska The Guardian tar i en läsvärd artikel upp den amerikanske historikern och författaren Timothy Snyders nya bok "The road to unfreedom: Russia, Europe and America." Snyder är professor i europeisk historia vid Yale University. Snyder har specialiserat sig på Ryssland och Östeuropa och skrivit flera böcker bl.a. om kommunismens maktövertagande i flera central- östeuropeiska länder efter 1945.
Snyder, som tidigt varande för Putins totalitära ideal, har påtalat Putins uttalade beundran för Ivan Ilyin en rysk filosof, nationalist och beundrare av fascismen och nazismen.
Professor Timothy Snyder.
I Hela Hälsingland, ett sammarbete mellan några morgontidningar som står Centerpartiet nära, har Patrik Oskanen skrivit en intressant artikel från ett besök i London strax efter den ryska giftgasattacken i Salisbury och hur denna tragiska händelse har påverkat det brittiska samhället. Oskanen skriver bl.a.
"Med nervgiftsattacken i Salisbury mot Sergej och Julia Skripal och utvecklingen i Syrien finns det mycket att prata om. En bild som framträder tydligt är att det redan före de senaste turerna fanns en växande insikt i Storbritannien att de vidtagna åtgärderna för att hantera Ryssland varit otillräckliga. Poloniummordet på Alexander Litvinenko passerade förbi utan verksam avskräckning. Inte heller hade britterna agerat tillräckligt på de varningar som kommit redan 2016.
Då konstaterade MI5-chefen Andrew Parker att Ryssland var ett allt större hot mot stabiliteten i landet. Det var för övrigt första gången som en sittande MI5-chef gett en intervju.
”De använder hela bredden av statliga aktörer för att trycka fram sin utrikespolitik på ett allt mer aggressivt sätt. Här involveras propaganda, spionage, subversion och cyberattacker. Rysslands arbete sker i dag över hela Europa och i Storbritannien.”
MI 5:s högkvarter Thames House, London.
Foto ovan:
Amerikanska flottans Tomahawk kryssningsrobot.
Etiketter: Ryssland, Putin, Syrien, Giftgas, Sailsbury, London, MI 5, Patrik Oskanen, Timothy Snayder, The Guardian, Kryssningsrobot, Kryssningsmissil, Sergej Skripal, Julia Skripal, Ivan Ilyin, Ryssland, Vladimir Putin, Karlis N, Karlis Nertetnieks
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar