måndag 29 juni 2020

Skatter och redovisning behövs också EU-nivå


ECB:s räntebesked kan vara positivt för svenska bolånetagare
I en läsvärd artikel i Expressen skriver Ylva Nilsson, som är en av Sveriges främsta journalister när det gäller EU och Europapolitik, om Sveriges märkliga hållning att säga nej till alla former av överstatlighet när det gäller skatt av stora multinationella företag på Europa-nivå och att avvisa förslag om att dessa företag öppet skall redovisa var man har tjänat in sina intäkter. 

Bokföring och redovisning - vilken hjälp finns att få? | Driva Företag

En ny redovisningslag för Europa behövs.

Detta för att förhindra skatteflykt men också för att stoppa dubbelbeskattning. Att eliminera det senaste gör att svensk industri är för att en europeisk redovisningslag införs. Men våra politiker och partier fegar och vågar inte ta denna debatt och komma med konstruktiva förslag om detta kan utformas. Ylva Nilssons artikel är publicerad med rubrik: 
Vägrar vi prata skatter inom EU, så gör andra det åt oss.

Om bloggaren | EU-merabloggen
Ylva Nilsson


Jag håller med Nilsson om att Sveriges hållning av ”nej-till-allt” måste överges och att vi istället aktivt måste bidra med att skapa nya och moderna skatteregler för en ny värld. Nilsson har också rätt i sin analys om att Sveriges tradition med att agera som strutsen med huvudet i sanden, gör att denna diskussion tas över av andra. För egen del är jag övertygad om att globalisering, den nya IT-ekonomin och konsekvenser av att insatser mot Corona pandemin, som har tömt många nationers kassakistor, gör att vi kommer att få skatter och redovisningsregler på Europa nivå. Med eller utan svensk medverkan. Corona krisens påverkan på Europas ekonomi och för EU har jag kommenterat i ett tidigare inlägg på denna blogg.


Betala skatt | Svenskar i Berlin Wiki | Fandom
I en modern globaliserad ekonomi, är skatt inte 
länge endast en nationell fråga.

Nilsson bevisar ytterligare en gång med sin artikel att hon är ett lysande undantag för den okunskap och populism som präglar svensk offentlighet när det gäller EU och Europa. I ett tidigare inlägg på denna blogg kommenterar jag, utifrån hennes bok om svensk EU-politik, hennes slutsats om att Sverige inte riktigt mentalt- och politiskt är inne i EU-samarbetet. Och att detta bland annat beror på att vi inte riktigt förstår och har kunskap om detta samarbete, om varför det blev till, vilka ideal och motiv som driver det vidare, bl.a. på grund av att vi inte var med i Andra världskriget och att vi inte fick uppleva kommunisms, fascisms eller nazismens fasa och terror.

Förintelsen'
Välkänt foto av judiska barn i Auschwitz vid befrielsen 1945. 


Jag håller med Nilsson om att skatt inte längre enbart är en nationell fråga när det gäller stora multinationella företag. 
Detta av två skäl: 
Det första är mer politiskt och ideologisk. Den inre marknaden med dess fyra friheter bl.a. för kapital och personer, gör att skatt och redovisning av övernationell verksamhet blir ett naturligt nästa steg att ta i Europasamarbetet.

DEN INRE MARKNADEN För EU - Avbilda Med Ord Som Förbinds Med ämnet ...
En illustration av EU:s inre marknad.

Det andra är mer ekonomiskt och socialt. Nilsson formulerar detta skäl med en klockren formulering: ”Hur länge ska bolag större än stora länder, slippa betala sin del av att hålla våra samhällen gående?” Inte mist nu i Corona pandemin och dess allvarliga konsekvenser är detta en helt berättigad fråga. Och naturligtvis också med tanke på att flera multijättar som Facebook, Twitter och Microsoft knappast betalar någon skatt alls i Europa.

Microsoft chockhöjer priserna i Sverige - Computer Sweden
Microsofts logga på dess svenska huvudkontor i Stockholm.

Nu när vi troligen snart får en ny regering i Sverige skapas nya möjligheter för att Sverige äntligen skall komma att ta ett omtag när det gäller vår politik ang. EU och Europa. Man kan hoppas att vi tar denna chans. Men tyvärr finns det inget ännu som tyder på att sådan tillnyktring är på gång verken i Rosenbad eller i riksdagen. 

Här är Facebooks nya regler för dig som användare
Facebook är en av IT-ekonomis jättar som inte betalar 
någon skatt alls i Europa.

Foto överst:
Europeiska Centralbankens huvudkontor i Frankfurt.




Etiketter:                                                                                                                            
Europeiska Unionen, EU, Europa, Skatt, Ylva Nilsson, Expressen, Redovisning, IT-ekonomi, Inre marknaden, Corona, Corona pandemin, EU-skeptism, Populism, Nationalism, Andra världskriget, Fascism, Kommunism, Nazism, Microsoft, Facebook, Twitter,  

torsdag 25 juni 2020

Migrationen egna fällor för (C) o (S)


Språkkrav lyfts i migrationskommittén | SvD

I Smålandsposten kommenterar Fredrik Haage i en ledare publicerad under rubrik: ”Centerns egen fälla.”, de migrationspolitiska partisamtal som regeringen har inbjudit samtliga riksdagspartier till och som nu närmar sig ett avgörande. Dessa samtal är även Sverigedemokraterna är med i. Dessa överläggningar (Migrations kommittén) har som uttalad målsättning att skapa en migrationspolitik som är hållbar över tid och som kan uppnå en bred överenskommelse som partier både i opposition och som står bakom Januariöverenskommelsen (Jöken) kan skriva under.


Dessa samtal är problematiska främst för tre partier. Socialdemokraterna, Centern och Miljöpartiet. Dessa tre partier står inför ett val. Antigen väljer man att fortsatt ställa sig bakom en i praktiken (de facto) fri invandring som har en växande majoritet bland medborgarna motsätter sig. Eller så sviker man sina vallöften, program och tidigare utfästelser och slår in på en mer restriktiv politik ang migration och flyktingpolitik.

Jonny Cato – Wikipedia
Jonny Cato (C) migrationspolitisk 
talesperson.

Jag delar Haages uppfattning att Centern har sig själv att skylla. Hans uppfattning om (M) och (KD) inte har någon anledning att hjälpa (C) ur sin egen knipa instämmer jag i. Och jag förstår att det är svårt för detta parti att nu byta fot. Det når ut flera signaler från centerns ledning att detta är just vad som håller på att ske. Och att partiet därför nu söker ett sätt att göra detta utan att förlora sitt ansikte i den allmänna opinionen. Ett led i denna strategi är uppenbar. Centern strävar efter att (S) skall gå (M) till mötes så att detta parti och helst även också (KD) sluter upp bakom Jökens partier. 

Centerns Strategiska val – Rotary Stockholm Sergel
Annie Lööf, partiordförande (C) och Anders W Jonsson (C) 
gruppledare och vikarierande partiordförande.

Detta är ett taktiskt problem för båda dessa partier främst för (S) som vet att detta kommer innebära att regeringen riskerar att spricka eftersom (MP) ännu står fast vid sin liberala och fria invandringspolitik. Och inom (M) finns nog en ovilja att hamna alltför nära en (S)-märkt politik i den konkurrens om konservativa väljare som man har med (KD) och (SD). För både (KD) och (SD) öppnar detta upp för att ta hem sakpolitiska segrar och taktiska fördelar som gör att dessa partier vinner röster hur än (M) väljer att göra. Antingen blir det utveckling som dessa partier kan kommentera med: ” Vad var det vi sa”, eller: ”Titta nu sviker (M) i kampen mot (S) maktarrogans”.

Därför vann han duellen

Stefan Löven (S) statsminister och Ulf Kristersson (M) 
partiordförande.

Just denna utveckling beskrivs i en artikel i Expressen av Tomas Nordenskiöld och Filippa Rogvall som under rubrik: ”S redo att köra över MP om migration.” påstår sig veta att (S) har beslutat att kasta flera köttben till (M) bl.a. om att införa ett volymmål som också (KD) och (SD) tidigare har krävt.


jök stories highlights, photos and videos hashtag on Instagram ...
En elak karikatyr över Jöken och dess politiska konsekvenser. 

 Det blir alltmer uppenbart att denna regering och hela Jöken samarbetet är under upplösning. Förutom denna kris så finns flera andra kriser runt hörnet. Finansiering och utformning av framtidens försvar är en sådan, särskilt efter att samtliga fyra f.d. allianspartier och (SD) avvisat regeringens förslag och dess svek av försvarsberednings rapport Värnkraft. Ett tredje krisområde är arbetsmarknadspolitiken där både (L) och (C) låst fast sig vid en reformering av regler för anställningsskydd (LAS). Som (S) förvånande nog sa jag till i Januariöverenskommelsen, men som man nu försöker smita undan. Och just denna oväntade omsvängning av (S) var ett huvudskäl till att både (C) och (L) bröt med Alliansen. Jag misstänker att (S) aldrig, i praktiken, har varit beredd att ge efter för de två liberala partiernas arbetsmarknadspolitik. Så även (S) är ett parti som går i en egen taktisk fälla. Nyval i höst?

Nordmark: Januariavtalet spricker inte på las | Aftonbladet
Eva Nordmark (S) arbetsmarknadsminister.

Foto överst:
Flyktingar i Malmö från Danmark med tåg under krisen 2015.


Etiketter:                                                                                                                    
Jöken, Januariöverenskommelsen, Migrationspolitik, Invandring, Flyktingar, Migration, Regeringen, Svensk politik, Nyval, Regeringskris, Rosenbad, Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern, Liberalerna, Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna, Smålandsposten, Fredrik Haage, Expressen, LAS, Arbetsmarknadspolitik, Försvarspolitik, Alliansen, Posten, Expressen, Tomas Nordenskiöld, Filippa Rogvall, Eva Nordmark, Jonny Cato,