onsdag 8 april 2020

Europas nationalstater förtrycker sina regioner


Eurostat: GDP growth per country 2018 Q2-2019 Q2 : europe

En vän till mig Göran Hansson har på sin blogg: Regeuropa publicerat intressant EU- statistik över hur välståndet fördelas i Europa. I Sverige, är det som vanligt när det gäller EU och Västeuropa, tyst och ointresse. Men i våra nordiska grannländer har den uppmärksammats, t.ex. i Norge och på Island, som inte ens är medlemmar i EU. I Tyskland, i de tre Beneluxländerna och på Irland har denna rapport tagits upp i de nationella parlamenten. Jag har inga större förhoppningar om att denna statistik ens kommer att behandlas i riksdagens EU-nämnd.


Här har vi svart på vitt vad vi EU-vänner, regionalister och federalister redan vet och brukar framföra och få skäll för, inte minst i den svenska offentligheten som av tradition starkt har präglades av ett konstlat nationalstatskrameri. Generellt sätt kan man konstatera att nationalstaterna i Europa utarmar mer perifera regioner av sitt territorium medvetet för att behålla makten över dom och för att kunna förtrycka, eller åtminstone marginalisera dem politiskt, socialt och inte minst kulturellt. Genom en nykolonial ordning. London är rikast region i Europa, Stockholm kommer 7:a.


Ekonomisk indelning av regioner enligt Eurostat.

I Sverige t.ex. Sampi (Sameland), Meänmaa (Tornedalen) Skaúnelaands (Skåneland), Älvdalen, Gotland, Jämtland. Skottland och Wales som nämns här. Katalonien, Sydtyrolen, Veneto, Korsika, Sardinen, Baskien, Normandie, Bretagne, Galicien, Cornwall är andra välkända exempel. Ett annat skäl är att man i huvudstädernas regioner ofta är särskilt rädda och misstänksamma för de regioner som har ett annat språk, en annan kultur och en delvis annan historia än den nationalstatliga. I vårt fall görs ett försök att pressa fram en nationell svensk enhetskultur starkt präglad av Mälardalen, som är främmande för samer, jämtar, skåningar, älvdalningar, tornedalningar och gutar. 

Vy från Londons stadshus.
Vy från Londons stadshus, den rikaste regionen 
i Europa.

Men om nationalstaterna istället för att försöka tvinga fram en konstlad enhet, i stället börjar bejaka de värden som finns i olikheterna mellan olika regioner inom en och samma nation, skulle mycket positivt hända runt om i Europa. Demokratin skulle stärkas, liksom den ekonomiska utvecklingen. Att nationer som styrs efter federala ideal t.ex. Tyskland, Schweiz och Belgien ofta har en mer jämn fördelning av ekonomisk-, social- och politisk utveckling än av tradition centralistiskt styrda nationer som Sverige, Frankrike och Storbritannien, är välkänt sedan länge. Exempelvis federala Tyskland behandlar sin danska minoritet i Nordschleswig betydligt bättre än vad Danmark gör med sin tyska i Sönderjylland. Eller om man jämför hur Tyskland behandlar sin regionala minoritetskultur den plattyska i nationens västra delar med hur Sverige behandlar den skånska eller den gutiska.

Flensburg Harbour in 2012 
Vy över Flensburgs hamn. Flensburg (Flensborg 
på danska) var tills ganska nyligen den största 
stad i Tyskland, där en annat språk än tyska, 
var i majoritet, danska. Staden är helt två 
språkig. Den danska minoriteten är t o m 
garanterad representation i delstatens
parlament i Kiel. 

Då finner man en kolossal skillnad. Detta ger exempel på en annan viktig skillnad mellan centralistiska nationer och de federala. I de sist nämnda har politik och kultur ang inhemska nationella- och regionala minoriteter helt andra förutsättningar t.ex. via lag, ekonomiskt stöd och generell politisk status, än hos centralistiska nationalstater som Sverige.


Protest i tyskspråkiga Sydtyrolen, 
i de italienska alperna. Ett område som 
Italien fick ta över från Österrike efter 
Första världskriget. 



Skyltar på två språk: bretonska 
och franska. När får vi se 
samma sak i Sampi eller
i Skåneland?

Bild överst: 
BNP tillväxt i Europa 2018. Källa: EU:s Eurostat, som samlar in och bearbetar medlemsländernas statistik.

Etiketter:
Sverige, EU, Europa, Europapolitik, Välstånd, Statistik, Socialstatistik, Ekonomiskstatistik, Meänmaa, Skåne, Skåneland, Skaúnelaands, Sameland, Sampi, Tornedalen, Älvdalen, Gotland, Storbritannien, Skottland, Wales, Katalonien, Korsika, Baskien, Sydtyrolen, Cornwall, Frankrike, Tyskland, Belgien, Beneluxländerna, Skåningar, Jämtar, Samer, Älvdalningar, Tornedalningar, Minoritetspolitik, Inhemska minoriteter, Nationella minoriteter, Regionala minoriteter,  Flensburg, Schleswig, Sönderjylland,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar