Lars Adaktusson (KD), vice partiordförande och ledamot av Europa Parlamentets utrikesutskott, skriver i Göteborgs Posten om vad EU och Sverige kan - och har en skyldighet - att göra för att skydda Iraks kristna urbefolkning. Människorna det handlar om är offer för Islamiska statens brutala övergrepp och terror. De tillhör gruppen kristna kaldéer/syrianer/assyrier som i århundraden befolkat områdena kring Mosul och Nineveslätten i norra Irak.
Här kan du kan läsa Aktussons artikel i GP
Lars Aduktusson (KD).
I sin artikel skriver Adaktusson bland annat:
"1.5 miljon kaldéer/syrianer/assyrier bodde 2003 i sina historiska hembygder i Irak. Därefter ha situationen förvärrats, i spåren av växande islamism. Dråpslaget kom 2014 när IS dödspatruller intog Mosul och därefter begav sig mot den omgivande Nineveslätten. Under de två år av ockupation som följde drev IS en systematisk kampanj för att förgöra varje spår av kristen kultur och historia. Befolkningen var på flykt, men genom att vandalisera kyrkor, förstöra kristna symboler och bränna biblar skulle kristendomen utplånas.
Foto av Mosul och floden Tigris.
Det är mot denna bakgrund som dagens situation ska ses. År av förföljelse mot kaldéer/syrianer/assyrier har lett till att endast omkring 250 000 kristna finns kvar i Irak, åtskilliga som lämnat har gjort det för gott. Även vi i Sverige har en skyldighet att förhålla oss till det som sker. Förhoppningsvis kan ett regeringsskifte i september leda till att konkreta insatser kommer till stånd för att bistå Iraks kristna. Kristdemokraterna vill bryta den rödgröna regeringens passivitet i frågan. Det behövs ett aktivt stöd för självstyre på Nineveslätten och riktat ekonomiskt stöd till konkreta projekt för återuppbyggnad och återvändande."
Assyriansk folkdans.
I sin artikel nämner Adaktusson konkreta punkter för en ny borgerlig regeringspolitik för kristna och andra minoriteter i norra Irak (yezidier, kurder och turkmener):
Yezidiska män.
Det är bara att hålla med Adaktusson om att både EU och Sverige kan och måste göra mer. Han har också rätt i sin analys om att den nuvarande rödgröna regeringen uppvisar en beklaglig passivitet när det gäller områdets minoritetsgrupper. Man kan misstänkta förutom ett allmänt ointresse och bristande kunskap för minoritetspolitik i stort (vilket tydligt märks när det gäller våra egna inhemska minoriteter t.ex. samer) så kan detta förklaras främst utifrån det faktum att förföljelse och diskriminering främst berör kristna, som nuvarande regering inte gillar särskilt väl och ett kryperi för Turkiet som inte alls vill stödja de kristna befolkningarna i Mellanöstern, utan snarare vill resa ut dem från denna del av världen. "Turkiska" väljare är en viktig grupp för socialdemokratin. Detta gör att (S) undviker att ta konflikt med Erdograns regim.
Turkiets alltmer maktfullkomliga
presidiet, Tayyip Erdogran.
Istället önskar Turkiet och andra muslimskt dominerade stater i området att kristna och yezidier ska fördrivas och ersättas av muslimer. Det är utifrån detta perspektiv man kan förstå folkmordet på områdets icke muslimska befolkning i slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet när det Ottomanska imperiet föll samman, Turkiets vägran att ens erkänna detta folkmord har ägt rum (vilket märkligt nog även moderater, centerpartister och socialdemokrater gör) och den fortsatta diskriminering som dessa minoriteter och kurder drabbas av i dag. Turkiet kommer med näbbar och klor att motverka att de kristna befolkningar får inre självstyre inom Irak och Syrien, precis som man gjorde när det gäller kurderna. Och liksom med kurder är Turkiet beredd att ta till militära medel för att förhindra detta. Redan nu har Turkiet låtit Sverige förstå att vi ska hålla fingrarna borta politiskt, socialt, kulturellt och ekonomiskt från Iraks och Syriens norra delar. Och framför allt ska inte Sverige, EU och det internationella samfundet i övrigt, lägga sig i vad som händer med områdets olika minoriteter.
Jungfru Marias Hus i Efesos. Ett talande exempel
hur gammal kristendomen är i detta område.
Enligt flera källor från tidig kristen tid (urkyrkan) bosatte
sig Apostel Johannes med Maria i Efesos efter Jesus
korsfästelse omkring år 32. Efesos i sydöstra Turkiet var
under antiken ett viktigt kulturellt- och religiöst centrum.
Foto ovan:
En amerikansk soldat med en erövrad ISIS-flagga i Irak.
Etiketter:
Lars Adaktusson, Mellanöstern, EU, Europaparlamentet, EU-parlamentet, Turkiet, Irak, Syrien, Kaldéer, Yezidier, Nineveslätten, Mosul, IS, Islamska Staten, ISIS, Syrianer, Assyrier, Turkmener, Kurder,
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar