söndag 18 februari 2018

Rärttvisans väg från förintelsen och folkmord

Auschwitz I - Birkenau, Oświęcim, Polonia - panoramio (20).jpg


Fredrik Wadström på Sveriges Radios kulturredaktion uppmärksammar med all rätt en bok som tar upp några viktig frågor, som tyvärr är alltför aktuella i vår tid i Europa: Vad kan vi lära av Shoah (förintelsen)? Hur kan folkmord ske och vilken roll har företeelser som antisemitism, nationalism, populism, identitetspolitik, och ett avhumaniserat samhällsklimat?


Den brittiska författaren och juristen Philip Sands har fått en internationell succé med sin senaste bok Vägen till Nürnberg.


I sin bok, som har följande underrubrik: En berättelse om familjehemligheter, folkmord och rättvisa, tar Sands upp dessa företeelser utifrån sin judiska släkts rötter i staden Lviv i nuvarande Ukraina.



Det judiska kvarteret efter den första prognomen 1918.


Större delen av Sands släkt föll offer under Shoah. Lviv, tidigare Lemberg, var  innan Shoah en kosmopolitisk stad med en mycket blandad befolkning. Katolska polacker, levade tillsammas med judar och ortodoxa ukrainare. Stort sätt hela stadens judiska befolkning försvann i förintelsen. Med all rätt påpekar Sands att det troligen inte är någon tillfälligt att västerlandets två främsta jurister inom området internationell rätt, Rafael Lemkin och Hersch Lauterpacht, kom från Lemberg.



Foto från Nürnbergrättegångens första dag 1945.


Du kan beställa Sands bok här på Adlibris


På Sveriges Radios Kulturnytts hemsida kan du läsa Wadströms artikel om Sands bok och lyssna på intervju som Wadström gjorde med Sands.


Du kan läsa Wadströms artikel om Sands och lyssna på hans inslag om Sands bok här


Wadström har följt utvecklingen i central- och Östeuropa. Wadström har skrivit böcker och ett flertal artiklar om kommunismens fall, den nya högerpopulismen i central- och Östeuropa och om Putins nytotalitära Ryssland. Wadströms artikel på SR:s Kulturnytts hemsida om Sands och hans bok är mycket läsvärd. Jag väljer att citerar en del av hans text som avslutar hans artikel.


"En av de mest fascinerade personerna i boken är den nazistiske guvernören Hans Frank son Niklas Frank som blir en helt unik källa till vardags- och familjelivet för en av de högst uppsatta i den nazistiska maktapparaten och personlig vän till Hitler.  



Hans Frank tysk Generalguvernör
för östra Polen och västra Ukraina.
Huvudansvarig för förintelsen
av Lembergs judiska befolkning.
Dömdes till döden i Nürnberg-
rättegången enlighet med
Lemkins och Lauterpachts brotts-
kategorier:
Brott mot mänskligheten respektive Folkmord    


Till slut leder alla berättartrådar till rättssal 600 i Nürnberg där allt till slut ska avgöras: Lemkins och Lauterpachts nya rättsbegrepp, rättvisa för miljontals offer och så Hans Franks och de andra åtalades öden. Philippe Sands säger att arbetet med boken varit livsförändrande. Inte minst har det varit viktigt för honom att bryta tystnaden i den egna familjen om alla smärtsamma förluster släkten genomlidit.


- Det har varit en svår och komplicerad resa men framför allt befriande, säger Philippe Sands.


– Jag har tvingats ta itu med väldigt känsliga saker både inom mig själv och i min familj, saker som behövde tas itu med.





Minnesceremoni för förintelsens
offer i Lviv 2013. 


Efter det där första besöket i morfaderns hemtrakter 2010 återvänder han till Lviv i Ukraina minst en gång om året. Men boken har också tagit honom på andra resor till många av de länder där den nu ges ut. Philippe Sands tror att bokens framgång kan ha att göra med att många av de teman som var aktuella på 1930-talet nu är tillbaka i Europa och i världen: populism, främlingsfientlighet, identitet, nationalism.


Men han tror också att det till stora delar handlar om att folk gillar att läsa berättelser om människor. - Fast hade du frågat för två år sedan om jag trodde att det var möjligt för en sådan här bok att bli översatt till över 20 språk och sälja i hundratusentals exemplar så hade jag sagt att du är galen." 







Foto överst:
Entrén till Auschwitz II där flertalet av Lembergs judar mördades.




Foto nederst:
Minnesmonomentet för Lembergs judar i Israel. 


Etiketter:
Shoah, förintelsen, Andra Världskriget, Nazism, nationalism, främlingsfientlighet, judar, judiska folket, Ukraina, Lviv, Hans Frank, Adolf Hitler, den slutgiltiga lösningen, Fredrik Wadström, Kulturnytt, Sveriges Radio, Östeuropa, Nürnberg rättegången, brott mot mänskligheten, folkmord, Rafael Lemkin, Hersch Lauterpacht,      

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar