fredag 2 februari 2018

Judarnas- och Israels sak är vår



I tidningen Världen I Dag har Lukas Berggren skrivit en tänkvärd ledare som publicerades på Shoah (förintelsens) minnesdag den 27 januari. Just på denna dag för 73 år sedan befriades koncentrationslägret Auschwitz-Birkeanu strax utanför den lilla polska staden Oświęcim.

Du kan läsa Berggrens ledare om Auschwitz här

Vad jag särskilt uppskattar med Berggrens artikel är att han gör en direkt koppling mellan Shoah och statens Israels existens. Berggren har rätt förintelsens offer hade behövt ha ett judisk hemland att fly till när förföljelserna mot judarna inleddes i flera europeiska nationer i början av 1930-talet.



Vandaliserad och plundrad judisk affär under
Kristallnatten 9-10 november 1938 i Magdeburg.

Att kritisera Sveriges anti-sionistiska politik utifrån detta historia faktum är rätt och helt nödvändigt. Berggren lyckas i sin artikel klä av vår utrikesminister Margot Wallström (S), som tillika med flera ledande UD- tjänstemän, många med rötter i 68 års studentmarxism, t.ex. kabinettsekreterare Annika Söder, mellanöstern politik i all sin anti-israeliska agenda.

Om vi verkligen menar allvar med att detta inte ska få hända igen då måste vi ställa upp och försvara staten Israels existens och försvara alla judars rätt till en judisk stat. Det är befriande att Berggren är klar på denna punkt och talar öppet om varför vi måste försvara Israel. Särskilt i vår land där antisemitism växer till från höger, från vänster och från en ökande islamism är det viktigt att inte glömma bort vad vi kan lära av Shoah. För judarnas- och Israels sak är vår.



Den nya judiska statens flagga
som restes efter stilleståndet
efter 1948 års befrielsekrig ¨
mellan Israel och omgivande a
rabiska nationer.
Foto överst:
Barn i Auschwitz vid befrielsen januari 1945. 


Etiketter:
Världen i Dag, Lukas Berggren, Shoah, Auschwitz, Birkeanu, Auschwitz-Birkeanu, Margot Wallström, UD, Annika Söder, Israel, Antisemitism, Islamism, Mellanöstern  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar