lördag 19 april 2014
Det är inte alla som kan fira påsk
Under rubrik:
"Den blodigaste berättelsen någon",
Susanne Nyström har skrivit en ledare i Gävle Dagblad som väcker eftertanke och som tar upp ett tema som känns extra aktuellt nu under påsktiden och som märkligt nog inte har uppmärksammas i svensk media. Nyström skriver:
" Enligt organisationen Open Doors diskrimineras och förföljs omkring 100 miljoner av jordens 2,2 miljarder kristna. Det utgör cirka 80 procent av världens religiösa förföljelse och uppskattningsvis dör 100 000 kristna per år för sin religiösa tillhörighets skull. Värst är situationen i Nordkorea, där 70 000 kristna lever i arbetsläger, tätt följt av muslimska länder som Somalia, Syrien, Irak, Afghanistan och Saudiarabien. Något längre ner på listan finns Kina, Vietnam och Indien. "
Susanne Nyströms artikel
Nyström fortsätter:
"Än värre än siffrorna i sig är att utvecklingen går åt fel håll. Enligt rapporten Förföljda och glömda?, som den katolska hjälporganisationen Aid to the Church in Need publicerade i höstas, har situationen för kristna dramatiskt försämrats. Det beror bland annat på att den arabiska våren har lett till en kristen vinter, och rapportförfattarna varnar för att allt fler länder töms på kristna."
I sin artikel tar Nyström upp en viktig frågeställning om varför denna utveckling inte uppmärksammas i Sverige? Det finns flera förklaringar till detta. En är den kultur av religiös beröringsskräck, Teofobi, som kännetecknar Sverige i grad som gör oss unika i ett västerländskt perspektiv. En annan förkaring är att den offentliga debatten i vårt land domineras av en kulturradikalism, både från vänster och från höger, som bl.a. innebär ett förakt för allt som kan betecknas som traditionella värderingar.
Att media och det offentliga samtalet domineras av personer som själv uppfattar som vänster förstärker denna antireligiösa samhällsnorm ytterligare. Sedan får svensk kristenhet också ta på sig en del av skulden. Man kan intellektuellt förstå att vårt samhällsklimat gör att kristna hukar och drar sig undan, men detta underlättar en utveckling som gör att den offentliga scen, politik, kultur, media etc, domineras av andra uppfattningar.
Nyström skriver om detta i sin artikel:
"Sammantaget vittnar rapport efter rapport om att situationen för kristna på många håll är en katastrof som har börjat anta bibliska proportioner, och det har i princip skett i total medieskugga. Det senare har säkert många förklaringar, men en är sannolikt att många i västvärlden, bland annat i Sverige, ser kristendomen som norm.
I ett land där kampen i modern tid snarare har handlat om rätten att slippa underordna sig kyrkans ramar, än om rätten att få utöva sin religion, är det svårt att ställa om och betrakta kristna som en utsatt grupp, som kämpar för rätten till dop och nattvard här är det dock hög tid att tänka om och det minsta vi kan göra är att ge förtrycket den rapportering det förtjänar. Inte primärt för att det är kristna som förföljs, utan för att det är medmänniskor som förföljs."
Bild ovan: Nattvarden, en fresk av Leonard da Vinci en av konsthistoriens mest kända skildring av påsken
Bild nedan: Ett foto tagit i smyg från ett arbetsläger för religiösa- och politiska fångar.
Etiketter: Kristna, Kristendom, Religion, Påsk, Jesus Kristus, Religionsfrihet, Religion, Mänskliga rättigheter, Förföljelse, Religionsförföljelse, Arbetsläger, Koncentrationsläger, Open Doors, Den arabiska våren, Katolsk Kyrkan, Svenska kyrkan, Teofobi, Nordafrika, Susanne Nyström, Gävle Dagblad, Nordkorea, Indien, Pakistan, Saudi Arabien, Indonesien, Somalia, Syrien, Iran, Irak, Afghanistan, Kina, Aid to the Church in Need, Hjälporganisation, Muslimska länder, Islam, Dop, Nattvard,
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Det har blivit känsligt att ta upp förföljelserna av kristna. Ateisterna hugger direkt. "Se där vad religion ställer till" Men även många västerländska kristna vill tona ner pratet om förföljelser med argument om att kristna ändå globalt är de mest gynnade. Som om det skulle hjälpa Nordkores kristna. Det är mer hippt att försvara andra religioner än den egna.
SvaraRaderaHvad anser du om att Saudi-Arabien är på läsare-listan en ggn vecka?
SvaraRaderaJag gaf mina statistiker blandade med commentarer om veckan här: Alors, la semaine.