onsdag 25 december 2019

Lägg ner Allmänna Arvsfonden



Genom en vän fann jag på Ledarsidorna.se, nu under julhelgen, en kritisk artikel om hur den svenska staten hanterar arv från avlidna utan giltigt testamente eller nära anhöriga. För detta ändamål inrättades Allmänna arvsfonden 1928.


För det första är jag av principiella skäl tveksam att kretsen som kan få arv utan testamente har begränsas så snävt som vi har valt att göra i Sverige. Varför faster, morbror eller barnbarn automatiskt ska uteslutas som förmånstagare till arv har jag svårt att förstå. Denna snäva tolkning är ett exempel av många på vår olyckliga moderna tradition av att inskränka familjerättens omfattning och innehåll.
   
Fyra generationer kvinnor i samma släkt.

Naturligtvis kan det finnas skäl till utesluta släktingar utanför familjen om man kan ha anledning att tro att de avlidna aldrig har träffat sina barnbarn eller sin moster eller om de saknade kunskap om varandras existens. Allmänna Arvsfonden som inrättades under av den dåvarande konservativa statsministern Arvid Lindman är unik för Sverige. Syftet var från början gott. Att ge stöd till aktiviteter för äldre, handikappade och barn.

Arvid Lindman, statsminister 1906-1911,
1928-1930, 1913-1935 partiordförande 
för konservativa Lantmannapartiet.

Men under senare årtionden har fondens verksamhet blivit mer otydlig och spretig. En ny målkategori, nysvenskar har lagts till. Dessutom har vilka aktiviteter eller verksamheter som kan få stöd inom respektive målgrupp breddats. I artikeln finns flera absurda exempel som fått stöd. Man undrar om fondens tjänstmän eller anställda på den myndighet som har tillsynsansvar Kammarkollegiet inte skäms? Riksrevisionen har vid flertal tillfällen riktat kritik mot hur verksamheten följs upp och dess redovisning. 


Det är få som misstycker om Allmänna Arvsfonden ger stöd t.ex. för sjukhusclowner för barn, uppsökande verksamheter för hemlösa, levande musik för äldre på särskilt boende eller för att handikappade skall få en meningsfull fritid. Men flera av de exempel som nämns i artikeln är helt oacceptabla. När ska riksdagen reagera? Fonden måste förändrats i grunden eller läggas ner. Dess verksamhet kan tas över av andra, t.ex. Socialstyrelsen eller Sveriges Kommuner och Regioner, tidigare Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). 

Bildresultat för sjukhusclown malmö
Sjukhusclowner sprider glädje och skratt.

Foto överst:
Skogskyrkogården i Stockholm.

Etiketter:
Allmänna Arvsfonden, Juridik, Familjerätt, Civilrätt, Kammarkollegiet, Riksrevisionen, Clowner, Sjukhusclowner, Äldre, Sjukvård, Äldreomsorg, Handikappomsorg, Förskola, Integration, död, arv, statlig förvaltning, riksdagen, Socialstyrelsen, Sveriges Kommuner och Regioner, Ledarsidorna.se,       
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar